Primul stat din lume care a schimbat anul a fost Kiribati. Mai exact, cei din Kiritimati, sau Insula Crăciunului - un atol de corali din Oceanul Pacific, parte a Republicii Kiribati - au intrat primii în 2019. Au urmat Noua Zeelandă, Australia, Thailanda, Hong Kong sau Dubai, care au marcat trecerea în noul an cu spectaculoase focuri de artificii. Ultimii care vor intra în 2019 vor fi cei din insulele Howland și Baker, la 26 de ore după cei din Kiribati.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kiritimati sau Insula Crăciunului este un atol de corali din Oceanul Pacific, aflat în nordul Insulelor Teraina şi parte a Republicii Kiribati. Insula este situată pe fusul orar UTC+14, astfel că este prima suprafaţă de uscat locuită care a serbat noul an, la ora 12.00 (ora României).

Insula Kiritimati este cel mai mare atol din lume. Suprafaţa de uscat - aproximativ 322 km², iar împreună cu laguna are aproximativ 640 km². Suprafaţa insulei constituie 70% din suprafaţa de uscat a Republicii Kiribati. Insula are peste 5000 locuitori, cu peste 700 de gospodării. Populaţia insulei este concentrată în patru localităţi: Ronton sau London, Tabwakea sau Tabakea, Banana şi Poland.

UPDATE 22.05 Dubaiul a întâmpinat anul 2019 cu un imens joc de lumini care a pornit de pe unul dintre zgârie-nori

UPDATE 19.05 Thailanda a intrat în noul an cu un grandios foc de artificii organizat de-a lungul râului Chao Phraya din Bangkok

UPDATE 18.10 Hong Kong a intrat în noul an

În metropola din sudul Chinei, cu 7 milioane de locuitori, a fost organizat un spectaculos foc de artificii pentru a sărbători trecerea în 2019.

În Hong Kong, luminile aprinse de pirotehniști pe cer sunt evenimentul principal al nopții dintre ani.

În 2019, portul Victoria este luminat de focuri de artificii și coregrafii cu fascicule de lumină gândite astfel încât profilul spectaculos al orașului să fie pus în valoare. Spectacolul adună mii de curioși pe chei dar cei care vor să evite aglomerația pot să aleagă între o ambarcațiune de pe care să urmărească exploziile din cer sau o terasă, temperatura de aproximativ 12 grade fiind cât se poate de potrivită pentru ceremonia programată în aer liber.

UPDATE 17.15 Și Coreea de Nord a intrat deja în Anul Nou. Un spectacol la care s-au adunat mii de oameni are loc în capitala Phenian

UPDATE 15.05 Sydney (Australia) a intrat în 2019 cu un spectaculos foc de artificii

Unul dintre orașele în care Anul Nou vine cel mai devreme, datorită fusului orar, este Sydney. Focuri de artificii au aprins cerul deasupra portului, pentru a marca intrarea în 2019.

UPDATE 13.04 Noua Zeelandă a intrat și ea în 2019:

Ultimele care vor spune "La mulţi ani, 2019!" vor fi insulele Howland si Baker, la 26 de ore după cei din Kiribati.