Premierul Israelului, Benjamim Netanyahu, a declarat că preşedintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, i-a spus că este o problemă de "când, nu dacă" va muta ambasada Braziliei din Israel la Ierusalim, transmit Reuters și Rador.

Jair BolsonaroFoto: Wikipedia

Preşedintele de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, care va prelua mandatul prezidenţial de la 1 ianuarie, marţi, îi va găzdui pe premierul Netanyahu şi pe alţi lideri mondiali la Brasilia pentru ceremonia de inaugurare a sa. Jair Bolsonaro a declarat că va urma exemplul preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, şi va muta ambasada la Ierusalim.

Preşedintele ales al Braziliei se confruntă, însă, cu presiuni intense din partea puternicului sector agricol, care insistă că nu trebuie mutată ambasada pentru că va afecta exporturile agricole braziliene în statele arabe. Decizia anunţată de Jairo Bolsonaro reprezintă o schimbare majoră în politica externă a Braziliei, care în mod tradiţional a sprijinit soluţia cu două state pentru conflictul dintre Israel şi palestinieni.

Liga Arabă i-a spus preşedintelui Bolsonaro că mutarea ambasadei Braziliei la Ierusalim reprezintă un obstacol în calea relaţiilor cu ţările arabe.

"Bolsonaro mi-a spus că se pune problema când, nu dacă va muta ambasada la Ierusalim. Noi dăm o importanţă enormă Braziliei, Braziliei în contextul Americii Latine, iar această decizie deschide calea spre o schimbare istorică", a declarat duminică Benjamin Netanyahu, în timpul unei întrevederi la Rio de Janeiro cu liderii comunităţii evreieşti din Brazilia.

Premierul israelian, care s-a întâlnit cu Jairo Bolsonaro vineri, a declarat că preşedintele brazilian a acceptat invitaţia sa de a vizita Israelul, o vizită care ar putea avea loc în luna martie. Benjamin Netanyahu este primul premier israelian care vizitează Brazilia.

După întrevederea cu Benjamin Netanyahu, Jair Bolsonaro a declarat că "avem nevoie de aliaţi buni, de prieteni buni, de fraţi buni precum Benjamin Netanyahu".