Fostul preşedinte francez Francois Hollande a reafirmat duminică ''marele sacrificiu'' al kurzilor în lupta antijihadistă în Siria şi a avertizat împotriva unei ''recrudescenţe a terorismului'' în cazul în care aceştia sunt ţinta unei noi ofensive turce, relatează AFP, citat de Agerpres.

Francois HollandeFoto: Agerpres (editat)

Kurzii au jucat un ''rol major'' în lupta împotriva Statului Islamic (SI) ''cu sprijinul coaliţiei (internaţionale) şi, prin urmare, al Franţei'', a spus el, potrivit unui comunicat difuzat la încheierea unei întrevederi cu Khaled Issa, reprezentantul în Franţa al Rojava, federaţia autonomă condusă de kurzi în Siria.

"Contribuţia kurzilor din Siria la lupta împotriva terorismului a fost plătită cu sacrificiile umane grele", a subliniat François Hollande.

Fostul preşedinte, care a implicat armata franceză în lupta împotriva SI, şi-a exprimat temerea faţă de o degenerare a conflictului în urma deciziei unilaterale a preşedintelui Donald Trump de a-i retrage pe cei 2.000 de soldaţi americani staţionaţi în Siria şi a ameninţării cu o nouă intervenţie turcă în teritoriile controlate de kurzi.