Perimetru în jurul Champs Elysees, puncte de filtrare, controale în transportul în comun - festivitățile de Anul Nou vor avea loc sub strictă securitate în inima turistică a Parisului spre care se vor îndrepta privitori, turiști și „veste galbene“, la fel ca în Bordeaux sau Nisa, scrie Le Figaro.

protestatari îmbrăcați cu veste galbeneFoto: YouTube

Un total de „147.935 de forțe de ordine, securitate civilă și militară vor fi mobilizate pe întreg teritoriul pentru operațiunea Sentinel“ a anunțat ministerul de interne într-o declarație duminică seara, un număr ușor maimare decât în 2017, când au fost desfășurați 140.000 de angajați. În capitală, va fi stabilit un perimetru de protecție luni, delaora 16:00, în jurul Champs-Elysees și Place de l'Etoile.

„Sărbătorirea noului an 2019 face partedintr-un context cu o amenințare teroristă ridicată și mișcări de protest nedeclarate pe spațiul public“ a continuat declarația, indicândpiața Beauvau, și referindu-sela mobilizarea „vestele galbene“. Ei au promis să organizeze pe Champs Elysees „un eveniment festiv și nonviolent“ pentru a sărbători trecerea în 2019 „carevafiplin de schimbări și victorii“, potrivit descrierii de pe pagina lor de Facebook. Maimult de 8.300 de persoane au confirmat, duminică la prânz, că vor participa la acest "Act VIII" și peste 61.000 de persoane și-au exprimat interesul.

În interiorul perimetrului, unde alcoolul și artificiile sunt strict interzise, vor fi efectuate "patrule de securitate, verificări de bagaje și de vehicule" potrivit prefecturii poliției, care cere publicului să favorizeze transportul public. În întreaga regiune a Parisului sunt prevăzute controale în transportul public și în gări, precum și pe drumuri.

Personalul de securitate și de salvare vafi, de asemenea, întărit în alte orașe din Franța, în special în Bordeaux și Nisa, unde "vestele galbene" au lansat apeluri lademonstrații. În Bordeaux, "vestele galbene" intenționează să lanseze focuri de artificii la miezul nopții de pe Pont d'Aquitaine, unde vor să seîntâlnească în "bună dispoziție". Prefectura Alpes-Maritimes a anunțat "efective de poliție și jandarmi foarte importante" pentru noaptea de revelion avândîn vedere că "vestele galbene" și-au dat întâlnire înpiața Massena din Nisa, dar și la "sediul" lor de la Saint-Isidore, în sensul giratoriu de lângă autostrada A8.