​Președintele Kosovo, Hashim Thaci, a declarat la conferința de presă organizată la sfârșit de an, că "asasinii lui Oliver Ivanovic se află la Belgrad" și "Belgradul trebuie să colaboreze pentru a fi aduși în fața justiției", relatează RTS citat de Rador.

Hashim ThaciFoto: Agerpres / Tanjug

Thaci a declarat că anul acesta a acordat cea mai mare atenție continuării dialogului cu Belgradul. "Pristina este pregătită pentru continuarea dialogului cu Belgradul" – a declarat Thaci, adăugând că nu a renunțat la ideea de alipire la Kosovo a zonei Preseso, teritoriu din sudul Serbiei cu populație majoritar albaneză. "Susțin drepturile albanezilor din Presevo, Medvedja și Bujanovac și astăzi mai mult decât oricând cred că dreptul lor se va formaliza și acestă zonă se va alipi Kosovo" – a răspuns Thaci, când a fost întrebat dacă a renunțat la ideea alipirii Văii Presevo la Kosovo.

Thaci a declarat că va pleda pentru ajungerea la un "acord echilibrat" cu Belgradul, "în interesul păcii și stabilității". Hashim Thaci a declarat că acordul de normalizare a relațiilor cu Belgradul va fi semnat la Casa Albă, în prezența președintelui SUA, Donald Trump.

Referindu-se la începerea activității Tribunalului special pentru crimele comise de membrii fostei Armate de Eliberare a Kosovo (UCK), Thaci a declarat că toți cei care au fost citați trebuie să se prezinte la audieri. "Kosovo nu are nimic de ascuns. Războiul UCK a fost curat și cinstit, sunt mândru că am participat, cum sunt mândru de camarazii mei" – a declarat Thaci.

Referindu-se la transformarea Forței kosovare de Securitate în Armata Kosovo, Thaci a apreciat că Pristina a greșit că a așteptat cinci ani pentru a lua această decizie.