Numărul cetățenilor britanici care solicită eliberarea pașapoartelor irlandeze a crescut cu 22% în 2018, a afirmat luni ministerul irlandez de externe, dublând totalul cererilor anuale după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, relatează Reuters.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

Aproape 100.000 de britanici eligibili au căutat să păstreze cetățenia UE prin intermediul unui pașaport de la cel mai apropiat vecin în acest an, de la 81.000 anul trecut și 46.000 în 2015, anul precedent votului Brexit care a dus la o creștere accentuată a cererilor.

Orice persoană născută în Irlandasau Irlanda de Nord sau cu un părinte sau bunic irlandez are dreptul la un pașaport irlandez - un total de aproximativ 6 milioane de cetățeni britanici. Ei au posibilitatea de a deține dublă cetățenie.

Înregistrările pentru pașapoartele irlandeze înIrlanda de Nord, ai cărei cetățeni pot deține atât pașaportul irlandez, cât și pașaportul britanic ca provincie ce face partedin Regatul Unit, au crescut cu 2% în anul curent.

Cu trei luni rămase până când Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie, acordul de "divorț" încheiat între ambele părți se află în fața unui vot planificat în parlamentul britanic luna viitoare, vot ce ar deschide o gamă largă de posibilități de la un Brexit fără acorduri comerciale până chiar la anularea ieșiriidin UE.