Forțele speciale de poliție au dispersat duminică în Banja Luka protestatarii care cereau demisia ministrului de interne al Republika Srpska, Dragan Lukac, pentru moartea unui student, relatează Reuters.

Milorad DodikFoto: Wikipedia Commons

Mii de protestatari l-au acuzat pe Lukac și pe oficialii poliției că au acoperit adevărul din spatele morții lui David Dragicevic, de 21 de ani. În timpul unui marș de câteva ore în centrul orașului, demonstranții au împiedicat desfășurarea unui concert al unei vedete folclorice regionale, înainte ca evenimentul să fie anulat.

În cele nouă luni de la descoperirea cadavrului lui Dragicevic în lunamartie într-un pârâu din Banja Luka, după ce lipsise timp de șase zile, tatăl său, Davor Dragicevic, a protestat zilnic în piața orașului pentru a cere aflarea adevărului.

Cauza lui s-a dezvoltat într-o mișcaremai largă a cetățenilor frământați de corupție și de fragilitatea statului de drept în Bosnia. Proteste mai mici, în solidaritate cu tatăl îndurerat, au avut loc săptămâna trecută în Croația și Serbia.

Poliția a declaratinițial că David Dragicevic s-a sinucis, dar mai târziu a spus că există posibilitateaca el să fi fost ucis. Nu a fost găsită nicio dovadă a crimei de către echipa procuraturii care s-a ocupat de caz.

"Dacă un tip obișnuit l-ar fi ucis pe copilul meu, el ar fi fost arestat cu multtimp în urmă. Trebuie să fie cineva foarte puternic", a spus Suzana Radanovic, mama lui David Dragicevic.

Protestatarii, care s-au adunat în jurul unui altar în formă de inimă, ridicat din nou duminică după ce fusese distrus de poliție, au scandat: "Demisie", "Lukac criminalul", "Justiție pentru David".

Ei au spus că vor blocaorganizarea de concerte publice programate luni, pentru sărbătorirea Anului Nou.

Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a declarat duminică că cerințele lui Davor Dragicevic nu au putut fi îndeplinite, deoarece nu există dovezi de implicare a poliției în moarte. El a mai spus că protestele au fost manipulate de politicieni din opoziție.

"Strada nu vamodela deciziile politice în Republika Srpska", a declarat Dodik în cadrul conferinței sale de presă anuale, referindu-sela regiunea autonomă a Bosniei dominată de sârbi.

Unii politicieni din opoziție s-au alăturat protestelor, dar au spus că au făcut-o ca cetățeni, nu ca politicieni. Mai mulți, inclusiv un deputat din Parlamentul Regional, au fost reținuți pentru o scurtă perioadă săptămâna trecută, în timpul unei încăierări cu poliția care l-a arestat pe Davor Dragicevic pentru presupuse amenințări laadresa lui Lukac.

Poliția a percheziționatcasa lui Dragicevic căutând arme și l-a eliberat după ce nu au găsit dovezi.

Delegația Uniunii Europene și biroul supraveghetorului internațional al păcii din Bosnia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la arestarea sa și au cerut tuturor părților să se abțină de la violență.

Agenția de știri Srna a relatat că Dragicevic ar fi pe fugă și că poliția îl caută.

Conform AFP, un protest de solidaritate a fost de asemenea ținut duminică în capitala bosniacă, Sarajevo, unde un alt tată, Muriz Memic, cere adevărul despre uciderea fiului său. Șiîn acest caz este suspectată implicarea politicului înmușamalizarea cazului.