Cetățenii Republicii Democrate Congo au votat duminică în cadrul alegerilor prezidențiale care s-au desfășurat cu o întârziere de doi ani, scrie CNN.

alegeri CongoFoto: YouTube

Alegătorii s-au aliniat pentru a alege un succesor președintelui Joseph Kabila, care a condus țara începând din 2001. Deși cel de-al doilea mandat s-a încheiat în 2016, Kabila a refuzat să demisioneze. Duminică, Kabila a promis că alegerile "vor fi cu siguranță libere și corecte".

Fostul ministru de interne al lui Kabila, Emmanuel Ramazani Shadary, precum și aproximativ 20 de candidați din opoziție se luptă să-l înlocuiască. Rezultatele alegerilor urmează să fie anunțate pe 15 ianuarie 2019.

Votul de duminică urmează unei campanii violente marcate de conflictele dintre grupurile militare și forțele guvernamentale.

Protestele au izbucnit în ultimele zile după ce Comisia Electorală Națională Independentă a anunțat că alegătorii din orașele Beni, Butembo și Yumbi nu vor vota până în luna martie din cauza persistenței bolii Ebola și terorismului .