Fostul președinte american Barack Obama le cere compatrioților să se implice în schimbarea în bine a societății și să facă primul pas identificând un lucru pe care vor să îl schimbe în comunitățile din care fac parte, chiar unul mic. El povestește despre cinci tineri despre care spune că l-au inspirat în anul 2018 și pe care îi dă ca exemplu: "Totul a început cu o decizie, aceea de a construi un viitor mai bun".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pe măsură ce anul 2018 se scurge și privim spre anul 2019, vă cer să faceți un angajament: găsiți ceva ce doriți să schimbați în comunitatea dumneavoastră și faceți primul pas spre schimbarea acestuia. Dacă aveți nevoie de exemple, aruncați o privire asupra unora dintre tinerii lideri care m-au inspirat pe mine în acest an”, spune Barack Obama într-o postare pe Twitter.

În postări succesive, fostul președinte american îi prezintă, pe scurt, pe Dejah Powell, Moussa Kondo, Sandor Lederer, Hong Hoang și Johny Boucher - cinci tineri care l-au inspirat.

"Dejah Powell a înființat o organizație care facilitează accesul la servicii medicale pentru comunitatea din partea de sud a orașului Chicago, extinde accesul la alimente și le oferă oamenilor un loc și timp pentru a se îngriji de ei înșiși", scrie Obama.

Organizația Black & Well, înființată de Dejah Powell împreună cu două prietene, tocmai de la acest lucru a pornit: au identificat nevoile unei comunități și și-au dedicat timpul și energia pentru a le oferi cele mai bune soluții.

"Moussa Kondo și Sandor Lederer sunt doi oameni implicați în lupta împotriva corupției în țările lor natale, Mali și Ungaria. Două persoane din continente diferite, dar unite în căutarea unei societăți mai transparente și de viitor".

Moussa Kondo a creat un așa-numit Intregrity Tool, prin intermediul căruia îi scoate în evidență pe funcționarii cinstiți și corecți din Mali. La rândul lui, Sandor Lederer a înființat K-Monitor, o bază de date care conține numele funcționarilor corupți din Ungaria.

"După ce a devenit prima persoană vietnameză care a vizitat Antarctica, Hong Hoang a înființat o mișcare condusă de tineri cu scopul de a crea o lume mai ecologică", l-a descris Barack Obama.

Hong beneficiază de o bursă de un an la Columbia University, după care se va întoarce în Vietnam pentru a implementa în țara sa natală acest program.

"Jonny Boucher, din Chicago, a deschis o cafenea unde oferă sprijin emoțional și îndrumare celor care au nevoie de mai mult decât o ceașcă de cafea tare pentru a trece prin momente dificile", spune Obama.

Boucher a pornit acest demers după ce 16 prieteni sau membri ai familiei sale s-au sinucis, declarând că a obosit și s-a săturat de această situație. Angajații cafenelei sunt pregătiți să poarte conversații cu clienții plecând de la întrebarea "Ce ați vrea astăzi?".

Barack Obama, care s-a implicat în activitatea Fundației Obama după plecarea de la Casa Albă, mărturisește că speră ca mulți oameni să găsească inspirație în activitatea celor cinci - Dejah, Moussa, Sandor, Hong și Jonny.

"Totul a început cu o decizie, aceea de a construi un viitor mai bun. Același lucru este valabil pentru fiecare din voi toți. Nu contează mărimea pasului pe care îl faceți, contează să faceți acel pas", mai scrie Obama pe Twitter într-o postare-urare pentru anul 2019.