Liderul nord-coreean Kim Jong Un vrea să organizeze anul viitor mai multe întâlniri cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, cu scopul de a accelera denuclearizarea peninsulei coreene, scrie Reuters.

Kim Jong Un si Moon Jae InFoto: KCNA

Kim a trimis duminică o scrisoare către Moon pentru a saluta deschiderea dintre cele două țări, începută în acest an, care a inclus trei întâlniri la nivel înalt, după ani și ani de confruntări marcate de numeroase teste nucleare și cu rachete cu rază medie și lungă de acțiune efectuate de Phenian.

Nu a fost totuși un an în care totul să se fi desfășurat lin. Impasul în care ajunseseră discuțiile între Phenian și Washington au făcut ca istorica întâlnire Nord-Sud, care urma să se desfășoare la Seul, să nu mai aibă loc.

În ciuda promisiunilor făcute de Kim Jong, progresele pe calea denuclearizării sunt încă mici. Cu toate acestea, liderul nord coreean își exprimă, în scrisoarea trimisă lui Moon, regretul că întâlnirea de la Seul nu a mai avut loc și "hotărârea puternică" de a face acest lucru în viitor.

"Președintele Kim a declarat că este dispus să se întâlnească de mai multe ori cu Președintele Moon, anul viitor, pentru a avansa discuțiile privind pacea și prosperitatea și pentru a rezolva problema denuclearizării peninsulei coreene", a declarat Kim Eui-kyeom, purtătorul de cuvânt al liderului sud-coreean.