Cancelarul austriac Sebastian Kurz a promis sâmbătă că va merge mai departe cu taxa pe marile companii de pe internet și de tehnologie, urmând exemplul Franței, în condițiile în care UE încă se chinuie să finalizeze proiectul unei taxe la nivelul Uniunii, transmite AFP.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

Franța, care presează la nivel european pentru așa-numita ”taxă GAFA” – denumită după Google, Apple, Facebook și Amazon – introduce, de la 1 ianuarie, propriul impozit, menit să oblige giganții globali la plata unei cote corecte pe operațiunilor lor din Euopa.

”Ar fi corect ca giganții internetului din Europa să plătească o cotă de impozit adecvată”, a spus Kurz sâmbătă într-un comunicat de presă. ”Pe lângă măsura la nivelul UE, vom acționa și la nivel național. Vom introduce o taxă digitală”, a adăugat el.

Potrivit lui Kurz, statele membre ”sunt de acord, în principiu, că este nevoie de o astfel de taxă”.

Cancelarul austriac a precizat că ministrul de finanțe Hartwig Loeger este în procedura de ”elaborare a detaliilor și implementării lor și va dezvălui structura (taxei) la începutul lunii ianuarie”. Apoi, taxa va intra în vigoare ca parte a planificatei reforme fiscale din 2020.

”Scopul este clar: taxarea companiilor care generează profituri uriașe online, dar abia plătesc vreun impozit pe ele, cum este cazul Facebook sau Amazon”, a afirmat Kurz.