Un procuror turc a deschis o anchetă vineri împotriva unui jurnalist proeminent al canalului Fox Haber, la mai puțin de două săptămâni după ce președintele Recep Tayyip Erdogan s-a arătat deranjat de comentariile acestuia cu privire la „Vestele Galbene“ din Franța, potrivit AFP care citează presa locală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fatih Portakal este suspectat de „incitare în mod deschisla comiterea de infracțiuni“, după ce pe 10 decembrie se întreba pe Twitter dacă turcii ar protesta pe modelul Vestelor Galbene, au relatat cotidienele Milliyet și Hurriyet.

"Haideți, să facem un protest pașnic împotriva creșterii prețurilor, a prețurilor lagazele naturale. Haideți să o facem. Suntem capabili să o facem?" seîntreba jurnalistul, care este urmărit de maimult de șase milioane de persoane.

"Pentru numele lui Dumnezeu, spune-mi câți oameni ar ieși?", ar fi adăugat Fatih Portakal în timpul unei emisiuni.

El a comentat teama poporului turc de a protesta în lumina intervențiilor dure ale poliției împotriva demonstrațiilor antiguvernamentale. Erdogan a fost criticat pentru brutalitatea represiunii împotrivademonstrațiilordin 2013 în special.

Observațiile jurnalistului au fost apoi interpretate de către autoritățile turce ca un apel la protest pe fondul unei inflații ridicate în Turcia, în situația în care prețurile produselor de consum au crescut cu maimult de 25% în octombrie și cu aproape 22% în noiembrie.

Fatih comenta în timp cese difuzau informații despre mișcarea franceză a "Vestelor Galbene", apărută pentru a denunța creșterea prețurilor lagaze înainte de a se transforma în acțiuni de protest împotriva guvernului.

După câteva zile, președintele turc l-a numit pe Fatih Portakal o persoană "imorală", asigurând că "justiția va oferi răspunsul necesar".

La începutul acestei săptămâni, autoritatea audiovizuală turcă RTUK a amendat cu o sumă nedezvăluită Fox Haber, care oferă maimultspațiu de emisie decât alte canale de televiziune importante partidelor de opoziție.

Fox Haber ("Fox Știri" în turcă) nu are nicio legătură cu concernul american Fox News.

Occidentul și apărătorii drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la respectarea libertății de exprimare în timpul mandatului lui Erdogan, avândîn vedere zecile de jurnaliști și activiști închiși.