Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și președintele ales al Braziliei Jair Bolsonaro au sărbătorit vineri, la Rio de Janeiro, începutul unei noi „frății“ între cele două țări, cu o perspectiva de cooperare economică și militară mai strânsă, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei doi lideri s-au întâlnit într-un fortăreață militară cu vedere asupra faimoasei plaje Copacabana, în prima vizită oficială a unui lider al guvernului israelian în Brazilia.

Primit de o gardă de onoare dinpartea autorităților militare și locale, la coborârea din avion, el va rămâne cinci zile în Brazilia și va participa la inaugurarea din 1 ianuarie a președintelui ales Jair Bolsonaro.

Netanyahu a anunțat după întâlnire că Bolsonaro a acceptat invitația de a vizita Israelul, președintele brazilian precizând că această călătorie va avea loc "până în martie, dacă vrea Dumnezeu" .

"Împreună cu alte țări precum Statele Unite, care au o ideologie similară cu a noastră, avem totul pentru a ne ajuta reciproc și pentru a aduce beneficii țărilor noastre", a declarat el în timpul unei întâlniri cu membrii comunității evreiești braziliene într-o sinagogă.

Uneori numit „Trump tropical“, Bolsonaro a stârnit o mare controversă anunțând după alegerea sa intenția de a transferaambasada Braziliei de laTel Aviv la Ierusalim, așa cum a făcut SUA în lunamai. A revenit câteva zile mai târziu, spunând că transferul "nu a fost încă decis".

Ca cel maimare exportator din lume de carne Hallal, Brazilia ar putea vedea relațiile sale comerciale cu piețele arabe amenințate în cazul în care acest transfer va deveni realitate.

Vineri, Jair Bolsonaro și-a reiterat intenția de a stabili legături mai strânse cu statul evreu.

"Maimult decât parteneri, vom fi frați în viitor, în domeniile economiei, tehnologiei și a tot ceea ce poate aduce beneficii celor două țări", a spus el, referindu-se de asemenea la parteneriate în domeniile "agriculturii, problemelor militare și de securitate".

Benjamin Netanyahu, la rândul său, a descris vizitasacafiind "istorică", evocând în același timp "fraternitatea, alianța" care poate "aduce (cele două țări) la înălțime".

"Este greu de crezut că nu am avut acest tip de contact în trecut", a spus el.

El s-a referit la faptul că Brazilia a menținut zeci de ani o politică de neutralitate în conflictul israeliano-palestinian.

Însă, Netanyahu nu a abordat în timpul acestui scurt briefing de presă subiectul delicat al unui eventual transfer al ambasadei.

Cu toate acestea, în avionul care l-a adus la Rio, premierul a declarat reporterilor că este hotărât să abordeze problema la această primă întâlnire.

Pentru comunitatea internațională statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat de ambele părți, iar ambasadele nu trebuie să se stabilească acolo până când nu s-a ajunsla un acord, o poziție respectată de Brazilia până acum.

Statul evreu consideră întregul oraș al Ierusalimului drept capitală, în timp ce palestinienii aspiră să facă din Ierusalimul de Estcapitala viitorului lor stat.