Producătorul de automobile electrice Tesla a numit, vineri, doi membri independenți în Consiliul de Administrație, pentru a îndeplini înțelegerea încheiată cu autoritățile de reglementare a pieței de capital din Statele Unite, informează site-ul agenției de presă Associated Press citat de Mediafax.

Tesla MotorsFoto: Tesla Motors

Larry Ellison, cofondatorul Oracle, și Kathleen Wilson-Thompson, vicepreședintele executiv al Walgreens Boots Alliance, s-au alăturat Consiliului de Administrație al Tesla ca directori independenți, aceștia preluându-și noile atribuții imediat ce au fost acceptați.

Numirea s-a făcut la solicitarea autorităților americane care au cerut mai multă supraveghere a CEO-ului Elon Musk. La începutul lunii august, într-o postare pe Twitter, Musk a susținut că Tesla este suficient de bine finanțată încât poate fi delistată la un preț de 420 de dolari pe acțiune.

În ziua tweet-ului și ca urmare a acestuia, acțiunile Tesla s-au majorat cu 11%, dar, câteva săptămâni mai târziu, Musk a recunoscut că delistarea a fost oprită.

SEC, autoritatea de reglementare a pieței de capital din Statele Unite ale Americii, l-a acuzat, ulterior, pe Musk că a comis o fraudă în materie de valori mobiliare, deoarece finanțarea nu era suficientă, astfel că i-a înșelat pe investitori.

Autoritățile de reglementare a pieței de capital din SUA doreau, inițial, să-l forțeze pe Musk să renunțe la funcția de CEO. Într-un final, autoritatea a acceptat ca Musk și Tesla să achite penalități de 20 de milioane de dolari, iar Musk să se retragă din funcția de președinte al Consiliului de Administrație pentru cel puțin trei ani și a recunoscut că a făcut greșeli.

În ciuda acordului, CEO-ul Tesla a continuat să facă aprecieri negative la adresa SEC, pe care a numit-o pe Twitter „Comisia de Îmbogățire a Shortseller-ului”. Short seller-ii sunt un tip de investitori care au pariat că acțiunile Tesla vor scădea. Pentru moment, Musk a câștigat această bătălie - de la începerea confruntării cu SEC, acțiunile Tesla au crescut cu 20%.

Anterior numirilor de vineri, Tesla a numit-o pe executivul de telecomunicații australian Robyn Denholm președinte al Consiliului de Administrație, în noiembrie, ca parte a acordului cu SEC. Deși Denholm a adus mult necesara expertiză financiară și auto pentru Tesla, care se chinuie să producă mașini și, în același timp, să facă bani, aceasta nu a reușit să influențeze comportamentul neortodox al lui Musk, neortodox cel puțin în comparație cu al altor directori executivi ai marilor corporații listate.

De exemplu, acțiunile Tesla au scăzut cu 6%, la începutul lunii septembrie, după ce Musk a fumat marijuana în timpul unui interviu care a făcut câteva înconjurul YouTube-ului, fiind preluat de mai multe canale de știri.

În schimb, se speră ca Ellison, care este una dintre cele mai influente personalități din Silicon Valley, îl va putea influența în bine pe Musk, deoare aceștia sunt prieteni, iar Tesla este a doua investiție a lui Ellison și una importantă.

De asemenea, autoritățile americane au cerut ca tweet-urile lui Musk despre Tesla să fie aprobate de altcineva înainte de a fi publicate. Musk a susținut că niciunul dintre tweet-urile sale n-a fost cenzurat până acum, iar compania nu analizează tweet-urile pentru a determina dacă pot afecta prețul acțiunilor sau nu.

Cu toate acestea, într-un document către SEC, depus vineri, Tesla a precizat că intenționează să certifice comisiei, că atât reprezentanții companiei, cât și Musk și-au îndeplinit la timp angajamentele luate în fața acesteia.