Premierul conservator ungar Viktor Orban a fost dur criticat de opoziţie vineri pentru că a dispus mutarea unei statui a lui Imre Nagy, unul dintre predecesorii săi considerat un erou al rezistenţei faţă de intervenţia sovietică din 1956, relatează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prim-ministru al ţării în momentul revoltei anticomuniste din 1956, zdrobită de Armata roşie, Imre Nagy a fost executat pe 16 iunie 1958 la Budapesta.

Statuia sa din bronz, instalată în 1996, se afla într-un loc apropiat de parlamentul ungar, la Budapesta. Ea urmează să fie transferată într-un loc mai puţin vizibil şi înlocuită de o replică a unui monument dedicat victimelor regimului comunist al lui Bela Kun, care a condus revoluţia bolşevică din Ungaria în 1919.

Partidele de opoziţie l-au acuzat vineri pe Orban de revizionism istoric şi de faptul că încearcă să-l reabiliteze pe Miklos Horthy, lider al Ungariei între cele două războaie mondiale care a încheiat alianţa cu regimul nazist.

Susţinătorii liderului naţionalist susţin, pe de altă parte, că obiectivul său este de a reda spaţiilor publice ale Budapestei înfăţişarea pe care o aveau înainte de Al Doilea Război Mondial şi de a înlătura urmele perioadei comuniste, care a luat sfârşit în 1989