Gigantul rus al aluminiului Rusal a anunțat vineri numirea unui fost deputat francez și ex-consilier al lui Nicolas Sarkozy, Jean-Pierre Thomas, în funcția de președinte al consiliului de administrație, scrie AFP.

Jean-Pierre ThomasFoto: Captura YouTube

Administrator independent din iunie, Jean-Pierre Thomas va prelua conducerea consiliului de administrație de la 1 ianuarie, a precizat compania, într-un comunicat remis bursei din Hong Kong, unde este cotată.

Fost deputat de Vosges (1993-1997), în estul Franței, și inginer de profesie, Thomas, 61 de ani, a lucrat timp de 15 ani pentru banca Lazard Frères și deține un doctorat în economie, potrivit Rusal.

Acesta a fost numit în 2011 "reprezentant special al președintelui" însărcinat cu dezvoltarea relațiilor economice dintre Franța și Rusia, precizează Rusal.

Acest anunț vine după plecarea, miercuri, a germanului Matthias Warnig, prezentat de presa rusă drept un apropiat al lui Vladimir Putin și fost agent al serviciilor de informații din Germania de Est, țară în care președintele rus a lucrat pentru KGB.

Plecarea sa făcea parte din angajamentele asumate de Rusal pentru a scăpa de sancțiunile impuse în aprilie de Washington împotriva miliardarului Oleg Deripaska, care era atunci principalul acționar al grupului, alături de alți oligarhi apropiați de Kremlin.

În fața riscului de perturbări pe piața metalelor, unde grupul rus este un actor major, Washingtonul a acordat un interval de timp companiei pentru a-și reduce legăturile cu Deripaska, care a părăsit în primăvară consiliul de administrație, alături de echipa ce conducea compania atunci.

La jumătatea lui decembrie, Trezoreria americană și-a anunțat intenția de a retrage Rusal de pe lista entităților sancționate, citând printre condițiile îndeplinite plecarea președintelui consiliului de administrație.