Ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, susține că lumea contemporană nu mai este reflectată de configurația de putere a Consiliului de Securitate ONU. Acesta a propus ca mai mulți membri permanenți să fie aleși pentru a face parte din Consiliu, informează DW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Germania se pregătește să preia locul de membru non-permanent al Consiliului de Securitate ONU în 2019. Heiko Maas a postat pe Twitter că ,,așteptările pe care le avem de la Germania sunt mai mari ca niciodată” și că Germania va fi ,,un factor decisiv în apărarea cooperării internaționale.”

Într-un interviu acordat agenției germane de presă dpa, Maas a subliniat că cele cinci țări care ocupă poziția de membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU nu mai reflectă realitatea jocurilor de putere de astăzi și că Germaniei ar trebui să i se acorde un loc permanent.

Consiliul de Securitate ONU are cinci membri permanenți: SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia. Germania, alături de Brazilia, Japonia și India, cere de câțiva ani extinderea corpului permanent al ONU.

Orice astfel de schimbare ar trebui aprobată de toți cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, dar și de două treimi din membri ONU. Majoritatea țărilor membre ONU ar fi împotriva admiterii a cel puțin uneia dintre cele trei țări candidate pentru acest rol.

Maas a mai subliniat că țara sa este pregătită să își asume mai multă reponsabilitate globală și că Germania este actorul potrivit pentru gestionarea conflictelor internaționale.

,,Cu locul nostru (non-permanent) în Consiliul de Securitate, vom fi mai aproape ca niciodată de crize și conflicte politice”, a spus acesta.

,,Nu ne vom putea eschiva de la decizii importante”, a spus acesta, făcând referire la conflictele din Orientul Mijlociu, inclusiv la cele din Siria și Yemen.