Suveniruri cu Il Duce şi Hitler sunt de vânzare la Roma unde populismul de dreapta distruge tabuurile. Femeia care se urcă pe un scaun ca să ajungă la raftul de sus din chioşcul ei de ziare, amplasat în faţa clădirii Ministerului de Interne de la Roma, nu dă vreun semn de stânjeneală. "Este o parte a muncii mele", spune ea în timp ce întinde un exemplar din calendarul pe 2019 dedicat dictatorului fascist Benito Mussolini, potrivit The Guardian, peluat de Rador.

captura The GuardianFoto:

Răsfoindu-l din ianuarie până în decembrie, ne dezvăluie diverse imagini ale bărbatului rotofei cunoscut ca Il Duce (conducătorul) în timp ce se adresează unei mulţimi cu piepturile dezgolite, în timp ce face un gest triumfal cu pumnul ridicat după semnarea pactului din 1939 între Italia şi Germania sau în timp ce dă o raită prin Roma în ţinută militară.

Facţiunile nostalgice ale populaţiei italiene au ajutat de mult timp la menţinerea în viaţă a spiritului lui Mussolini, dar populismul de dreapta înfloritor a contribuit mult la distrugerea tabuului. Matteo Salvini, ministrul de Interne şi liderul Ligii de extremă dreapta, îl citează uneori pe Mussolini, în timp ce susţinătorii Ligii au participat la mitinguri dotaţi cu pancarte cu fotografii ale dictatorului alături de numele lui Salvini. Marşurile organizate de grupurile neofasciste Forza Nuova şi CasaPound au loc cu regularitate.

Tipografia Gamma 3000 din Roma a fost prima care a imprimat calendare cu Mussolini la începutul anilor 1990, iar acum are trei concurenţi. Compania tipăreşte cam 10.000 de exemplare anual şi le pune în circulaţie prin chioşcurile de ziare din întreaga Italie, indiferent dacă au fost sau nu comandate. "Sunt incluse alături de ziarele furnizate, din cauza reglementării care permite asta", spune Renato Circi, şeful companiei. "Dar proprietarii standurilor de presă nu au nicio obligaţie să le vândă".

Circi notează că cererea de astfel de calendare, care costă 9,90 de euro, a crescut o dată cu amploarea luată de populism. "Populismul evocă personalităţi istorice", spune el. "În special, am remarcat o prezenţă mai mare a tinerilor în rândul fanilor lui Mussolini".

La câţiva paşi de chioşcul de ziare se află un magazin care vinde sticle de vin roşu cu etichete purtând fotografii ale lui Mussolini şi omologilor lui criminali Adolf Hitler şi Iosif Stalin. "Oamenii le cumpără pe post de cadouri, poate pentru prietenii lor fascişti", spune proprietarul magazinului, care a cerut să rămână anonim. "Da, clienţii se simt ofensaţi, dar eu consider că nu este nimic altceva decât nostalgie".

Fostul guvern de centru-stânga al Italiei a propus în 2017 o lege de oprire a distribuirii de materiale de propagandă fascistă, dar nu a reuşit să obţină aprobarea ei de ambele camere ale parlamentului înaintea sfârşitului mandatului.

Circi nu se simte ruşinat de faptul că tipăreşte aceste calendare, care pot fi găsite şi pe Amazon. "Noi producem calendare cu teme de la pisici la Papa Francisc şi de la Padre Pio la Barbie, pentru că asta este ceea ce vrea piaţa. La fel şi în cazul lui Mussolini - noi suntem o tipografie care serveşte cererile de pe piaţă".

În dictatura sa care a durat 20 de ani, Mussolini a trimis mii de evrei la moarte, a închis homosexuali pe insula San Domino din Adriatica, a amuţit presa liberă şi a executat adversarii politici. Mussolini şi amanta sa, Clara Petacci, au fost împuşcaţi şi omorâţi de partizani în ultimele zile ale celui de-al Doilea război mondial, iar cadavrele lor au fost atârnate într-un cârlig pentru carne, într-o piaţă din Milano.

Unul din motivele persistenţei spiritului lui este faptul că unii italieni îl consideră ultimul lider "puternic" al ţării, care nu doar că a restabilit legea şi ordinea, dar a construit locuinţe, drumuri, sisteme de transport şi şcoli mai bune, investind de asemenea în industrie.

Silvio Berlusconi, ajuns pe scena politică la începutul anilor 1990 şi care a condus Italia în trei perioade, a fost primul care a ajutat la reabilitarea imaginii lui Mussolini, lădându-l pe dictator şi făcând coaliţie cu Alianţa Naţională, desprinsă din Mişcarea Socială Italiană (MSI).

Salvini, care imită stilul de comunicare direct dar polarizator al dictatorului, îl menţine prezent în viaţa politică italiană. "Susţinătorii lui Salvini nu sunt neapărat fascişti, dar nu acceptă respingerea preventivă a fascismului", spune Antonio Scurati, autorul "M", un roman despre ascensiunea la putere a lui Mussolini. "Asa că nu sunt indignaţi dacă liderul lor îl citează pe Mussolini, întrucât pentru ei este vorba mai degrabă de respingerea superiorităţii morale a stângii care condamnă fascismul".

Romanul lui Scurati este printre bestseller-urile din Italia de vreo lună, dar spre deosebire de cei care cumpără calendarul, puţini cititori ai cărţii sunt admiratori ai lui Mussolini. El spune: "99% sunt cei care se opun fascismului, mai ales progresişti, tineri care citesc o carte care îi ajută în fine să înţeleagă (acea perioadă a istoriei) într-un fel interesant, clar şi accesibil".

Articol de Angela Giuffrida, The Guardian (traducere Rador)