Aproximativ 800 000 de persoane au murit în cele 100 de zile de vărsare de sânge care au urmat asasinării fostului președinte al Rwandei, Juvenal Habyarimana, în 1994. Kigali acuză Parisul de complicitate la genocid, relatează DW.

Agathe HabyarimanaFoto: Agerpres

Judecătorii francezi au renunțat la o anchetă îndelungată privind uciderea fostului președinte al Rwandei, Juvenal Habyarimana, asasinare care a declanșat violența și genocidul în întreaga țară în 1994.

O sursă legală a declarat miercuri pentru agenția de știri AFP că magistrații din Franța au decis să nu continue un caz împotriva a nouă oficiali din Rwanda, acuzați de implicare în asasinarea lui Habyarimana.

Ancheta a provocat tensiuni diplomatice între Rwanda și Franța, deoarece mai mulți apropiați ai președintelui Paul Kagame sunt vizați de investigatorii francezi.

În octombrie, procurorii francezi au solicitat respingerea probelor din cauza unor dovezi insuficiente împotriva suspecților. Văduva lui Habyarimana, Agathe Habyarimana, a solicitat renunțarea la probe, pe care le-a catalogat ca fiind ,,motivate politic”.

Franța a lansat ancheta privind uciderea lui Habyarimana în 1998, la cererea rudelor echipajului francez care a murit când o rachetă a distrus avionul lui Habyarimana.