Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a testat cu succes o nouă armă nucleară supersonică. Vorbind la o întâlnire de sfârșit de an cu guvernul, Putin a spus că arma, numită "Avangard", a fost lansată din regiunea Orenburg în Rusia Europeană, lovind ținta din orașul estic Kamchatka, aflat la aproape 4000 de mile depărtare, potrivit The Independent.

PutinFoto: Agerpres

A fost un eveniment, a spus el, care va fi resimțit dincolo de frontierele naționale, un "eveniment nu numai pentru armata noastră, ci pentru întreaga noastră țară".

"Rusia a dezvoltat un nou tip de rachete strategice", a spus el, înainte de a adăuga că armele erau deja în producție și că vor fi livrate armatei la începutul anului viitor.

Arma nucleară Avangard este una dintre cele șase arme despre care Putin a vorbit în ajunul realegerii sale din martie.

Vladimir Putin a sugerat că nicio altă țară nu ar putea să dezvolte ceva similar și că noua armă ar putea asigura siguranța țării vreme de decenii.

Cu toate acestea, mai mulți experți sunt de părere că Putin nu spune adevărul.

La începutul acestui an, expertul militar Igor Sutyagin a sugerat că lista de arme despre care vorbește președintele Rusiei nu este nimic mai mult decât ,,o poveste de groază”. Liniile de producție, finanțare și starea tehnologiei stau în calea propulsării acestor arme într-o poziție amenințătoare, crede acesta.