Soldaţii sovietici care au eliberat Polonia nu merită ca monumentele care le-au fost înălţate să fie dărâmate; cauza care stă la originea incidentelor care se produc în republică se ascunde în mentalitatea poloneză, a declarat, într- un inteviu pentru agenţia rusă RIA-Novosti, fostul preşedinte al ţării, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1983, Lech Walesa, citeaza Rador.

Lech WalesaFoto: AGERPRES

”A fost vorba, totuşi, de înrobire. Polonia nu era liberă. Polonia nu se conducea singură. De la o robie am ajuns în alta. Acesta este adevărul”, a spus Walesa.

Pretenţiile Poloniei faţă de Uniunea Sovietică nu-i au în vedere pe soldaţi, a remarcat totodată liderul polonez. ”Soldaţii nu sunt vinovaţi, cimitirele nu sunt vinovate, dar ce să-i faci dacă asta este mentalitatea oamenilor”, a spus fostul preşedinte.

”Cu nemţii am luptat mai mult decât cu ruşii; dar cu nemţii există deja înţelegere reciprocă, însă cu ruşii nu există. Pentru că nemţii au recunoscut tot ce au făcut, iar mărturisirea a fost sinceră. Rusia nu a mărturisit niciodată. Pentru a face asta este nevoie de adevăr şi sinceritate”, a conchis Walesa.

Potrivit RIA-Novosti, în toamna anului 2017, în Polonia au intrat în vigoare amendamentele la Legea privind interzicerea propagandei comunismului sau al oricărui altui sistem totalitar. Între altele, legea presupune înlăturarea monumentelor sovietice.