În opinia guvernului turc, menţinerea prezenţei militare franceze “nu va fi benefică pentru nimeni” dacă urmăreşte să protejeze miliţiile kurde ale Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), aflate totuşi în prima linie a luptei anti-jihadiste, potrivit Rador. care citeaza France 24.

Vizibil satisfăcută de plecarea americanilor din Siria, Turcia a avertizat marţi, 25 decembrie, că “nu e benefic” pentru Franţa să menţină o prezenţă militară în Siria pentru a “proteja”miliţiile kurde ale Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), aflate în prima linie a luptei anti-jihadiste.

“Nu e un secret pentru nimeni că Franţa susţine YPG. Emmanuel Macron s-a întâlnit cu reprezentanţii lor”, a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, citat de agenţia de stat Anadolu, la o întâlnire cu jurnaliştii turci. “Nu avem informaţii despre trimiterea de noi soldaţi [francezi], dar ei îşi menţin prezenţa actuală. Dacă rămân pentru a contribui la viitorul Siriei, mulţumiri. Dar dacă rămân pentru a proteja YPG, asta nu va fi benefic pentru nimeni”, a adăugat el.

Preşedintele american, Donald Trump, a ordonat miercuri retragerea a circa 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria, care luptă contra jihadiştilor grupării Stat Islamic (SI) alături de o coaliţie arabo-kurdă dominată de YPG.

Franţa regretă plecarea trupelor americane

Franţa participă la coaliţia internaţională condusă de Statele Unite contra jihadiştilor în Siria şi în Irak.

Ea şi-a desfăşurat artileria şi aviaţia. Potrivit mai multor surse, elemente ale forţelor speciale sunt de asemenea prezente la sol în Siria, dar guvernul n-a confirmat niciodată această prezenţă. Duminică, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat că “regretă profund” decizia americană, estimând că un aliat “trebuie să fie de încredere”. Franţa a mai afirmat că rămâne angajată în coaliţia anti-SI în ciuda retragerii anunţate a trupelor americane din Siria.

Donald Trump a afirmat duminică, după o discuţie telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că el contează pe acesta să “eradicheze” SI, estimând că gruparea jihadistă este deja “în mare parte învinsă”.

“Preşedintele Erdogan al Turciei m-a asigurat în termeni foarte puternici” în legătură cu faptul că va “eradica ce rămâne din SI în Siria”, a scris el pe Twitter. “Avem forţa necesară pentru a neutraliza SI singuri”, a repetat marţi Mevlut Cavusoglu.