Legea marțială, impusă în 25 noiembrie în Ucraina după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene, a fost ridicată miercuri, a anunțat președintele Petro Poroșenko la Consiliul de securitate al țării, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poroșenko declara la începutul acestei luni că nu intenționează să extindă legea marțială după o lună prevăzută inițial decât dacă există un atac la scară largă din partea Rusiei.

"În afara cazului unei agresiuni pe scară largă, o intervenție a forțelor militare ruse pe teritoriul ucrainean dincolo de linia de conflict (cu rebelii pro-ruși) și frontiera administrativă a Crimeei, legea marțială nu va fi prelungită", afirma Poroşenko.

Luna trecută, Kievul a impus legea marțială în zece regiuni ucrainene, pentru o perioadă de 30 de zile, până în 26 decembrie, după ce forțele navale ruse au sechestrat trei nave militare ucrainene în zona strâmtorii Kerci, care desparte Marea Azov de Marea Neagră.

În acestă perioadă, Ucraina a interzis intrarea în țară a bărbaților ruși cu vârsta între 16 și 60 de ani. De asemenea, au fost luate măsuri privind mobilizarea forțelor armate de rezervă, organizarea apărării anti-aeriene a unor instituții de stat importante și pentru apărarea cibernetică și asigurarea ordinii publice.

Liderul de la Kiev a anunțat că agenția ucraineană de contrainformații va cerceta toți angajații de stat din Ucraina care au rude cu cetățenie rusă.

Kiev și Moscova sunt angajate în cea mai gravă confruntare de mai mulți ani după arestarea prin forță militară de către Rusia, pe 25 noiembrie, a trei nave militare ucrainene care încercau să între în marea de Azov. E vorba de prima confruntare militară deschisă între Moscova și Kiev de la anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și începutul, în același an, al unui conflict armat în estul Ucrainei între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși, care a făcut peste 10.000 de morți.

Înaintea incidentului naval, Kievul și occidentalii acuzau de luni de zile Rusia că “împiedică” deliberat navigarea navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci, al cărei control îl revendică Moscova în urma anexării Crimeii.

Rusia l-a acuzat pe Poroşenko că a provocat acest incident în încercarea de a câștiga popularitate înainte de scrutinul prezidențial ce ar urma să aibă loc în luna martie. Poroşenko încă nu a confirmat oficial că va candida.