Premierul israelian Benjamin Netanyahu - vizat de trei dosare de corupție - ar câştiga cu uşurinţă alegerile anticipate anunțate pentru 9 aprilie, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii marţi, scrie Reuters.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Alegerile la termen în Israel ar fi urmat să aibă loc în noiembrie 2019, iar premierul israelian a anunţat luni organizarea alegerilor anticipate în luna aprilie. El a făcut apel la alegători să-i acorde un nou mandat, care ar putea să îl ajute în evenutualitatea în care ar fi inculpat pentru corupţie.

Un sondaj de opinie publicat în ziarul israelian Maariv - primul după ce a fost anunțată organizarea de alegeri anticipate - arată că partidul Likud al premierului Netanyahu ar câştiga 30 dintre cele 120 de locuri în Parlament, acelaşi număr obţinut şi în ultimele alegeri din 2015. Coaliţia de dreapta condusă de Likud şi-ar asigura astfel majoritatea necesară pentru a guverna.

Pe locul al doilea s-ar afla o formaţiune ipotetică condusă de fostul şef al armatei israeliene Benny Gantz, care a fost vehiculat ca un posibil candidat de centru-stânga. Gantz nu şi-a anunţat public afilierea politică sau intenţia de a candida. Partidul de centru stânga Yesh Atid, condus de Yair Lapid, a ieşit pe locul al trei în sondaj, fiind creditat cu 12 locuri, faţă de 11 deţinute în actualul Knesset.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este vizat de anchete de corupţie. El respinge acuzațiile și aşteaptă acum o decizie a procurorului general dacă să accepte sau nu recomandarea poliţiei de a-l pune sub acuzare într-un al treilea dosar. Decizia privind inculparea era aşteptată în câteva săptămâni, dar publicații israeliene scriu că procurorul general ar putea amâna o hotărâre.

Luni, după anunțarea organizării alegerilor anticipate, Ministerul Justiţiei spunea că ancheta în aceste dosare va continua "independent de evenimentele politice".