Poliția l-a arestat marți pe Davor Dragicevic, tatăl unui student ucis în martie și liderul manifestanților din Bosnia care reunesc în fiecare seară, de nouă luni, la Banja Luka (nord), sute de persoane care cer aflarea "adevărului" legat această crimă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE În Banja Luka câteva sute de oameni au ieșit în stradă după anunțul arestării tatălui studentului, apărând mai multe situații tensionate cu forțele de ordine.

În cursul serii, câteva sute de persoane s-au adunat și în Sarajevo, în semn de susținere față de protestatarii din Banja Luka și au blocat artera principală din capitala bosniacă.

Davor Dragicevic, 49 de ani, al cărui fiu David a fost ucis la vârsta de 21 de ani, "a fost arestat după ce a refuzat să răspundă la o convocare a poliției", a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției.

Acest bărbat și soția sa acuză de luni de zile oficiali din poliție și din clasa politică la putere în Republica Srpska, entitatea sârbilor din Bosnia, că i-au ucis fiul, ceea ce aceștia neagă.

Cadavrul lui David Dragicevic, student la informatică, a fost găsit într-un râu în martie, la câteva zile după dispariția sa. Ucigașii nu au fost niciodată identificați.

Davor Dragicevic și mai mulți reprezentanți ai grupului său, "Dreptate pentru David", care protestează în fiecare seară în piața centrală din Banja Luka, s-au adunat în 17 decembrie în fața Parlamentului Republicii Srpska, fără a avea autorizație din partea autorităților.

20 dintre ei, printre care și Davor Dragicevic, sunt acuzați de parchet de "amenințare la adresa securității" responsabililor politici. El însuși fusese convocat pentru a fi interogat asupra "circumstanțelor" legate de acest protest, dar a refuzat să se prezinte la comisariat, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Soția sa a fost și ea arestată, precum și liderul unui partid de opoziție, Branislav Borenovic, și un deputat al acestui partid, Drasko Stanivukovic.

Protestele "pentru David" s-au transformat în timp și în proteste împotriva puterii lui Milorad Dodik, omul forte al sârbilor din Bosnia, al cărui partid (SNSD) a câștigat alegerile generale din octombrie în tabăra sârbilor din Bosnia.

Bosnia este formată din două entități, Republica Srpska și Federația croato-bosniacă. Ele sunt unite printr-un slab guvern central.