Președintele american Donald Trump a afirmat marți că blocajul parțial al guvernului federal va continua până când solicitarea sa pentru finanțarea unui zid la granița cu Mexicul va fi aprobată de Congres, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Administrația americană a intrat parțial în „shutdown” sâmbătă.

"Nu vă pot spune când administrația se va redeschide," a spus Trump, într-o videoconferință. "Vă pot spune că nu se va redeschide până nu vom avea un zid, un gard, cum vor să îi spună"

"Dacă nu-l vreți, atunci nu redeschidem", a adăugat el.

Finanțările pentru circa un sfert din programele federale - inclusiv securitate internă, justiție și agricultură - au expirat vineri, la miezul nopții. În lipsa unui acord, este probabil ca acest impas să continue și la începutul anului viitor.

Președintele a reafirmat duminică dorința de a obține 5 miliarde de dolari pentru construirea unui zid care să frâneze imigrația clandestină, una dintre principalele sale promisiuni din campanie.

Opoziția democrată, care refuză să voteze acest proiect, propune alocarea a 1,3 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea sistemului de supraveghere a graniței.

În lipsa unui buget, numeroase ministere și agenții guvernamentale au închis ușile sâmbătă, lăsând circa 800.000 de funcționari în concediu fără plată sau, pentru funcțiile considerate esențiale, obligați să muncească fără a fi plătiți.

Acest blocaj bugetar este al treilea din acest an, după ianuarie (trei zile) și februarie (câteva ore), tot din cauza chestiunii migratorii. Precedentul, în octombrie 2013, a durat 16 zile, departe de recordul de 21 de zile din 1995-96.

Potrivit Standard & Poor's, "shutdown-ul" din 2013 a costat economia americană 24 de miliarde de dolari.