Un ziarist care și-a dat foc pentru a denunța condițiile dificile de trai din orașul tunisian Kasserine a murit luni seara, decesul său generând confruntări între manifestanți și poliție, în timpul nopții, scrie AFP.

Ziaristul Abdel Razzaq ZorguiFoto: Captura YouTube

În noaptea de luni spre marți, zeci de manifestanți au ars cauciucuri și au blocat strada principală din Kasserine (270 km de Tunis), relatează corespondentul agenției internaționale de știri, care precizează că poliția a replicat cu gaze lacrimogene.

Potrivit poliției, șase membri ai forțelor de ordine au fost răniți ușor și nouă persoane au fost arestate.

Ziaristul Abdel Razzaq Zorgui, 32 de ani, a murit luni seara după ce și-a dat foc pentru a protesta împotriva șomajului și a degradării situației economice în regiunea Kasserine, una dintre cele mai sărace din țară.

"Pentru fii din Kasserine cărora le lipsesc mijloacele de subzistență, astăzi voi începe o revoluție, îmi voi da foc", a declarat ziaristul, într-o înregistrare video pe care a publicat-o înaintea morții sale.

Kasserine este unul dintre primele orașe unde au izbucnit, la sfârșitul lui 2010, proteste sociale în cursul cărora poliția a ucis manifestanți.

Provocate de incendierea unui tânăr vânzător ambulant din Sidi Bouzid (centru-vest), excedat de sărăcie și umilințele polițiștilor, protestele s-au propagat în întreaga țară, codnucând la răsturnarea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali în ianaurie 2011.

În ciuda progreselor tranziției democratice și a revenirii creșterii economice, după ani de stagnare, autoritățile tunisiene reușesc cu greu să răspundă aspirațiilor sociale ale tunisienilor.

Inflația și șomajul alimentează tulburările sociale. În ianuarie, revolte au izbucnit în numeroase orașe ale țării.