​Președintele Iranului, Hassan Rohani, a prezentat, marți, Parlamentului bugetul pentru anul viitor, primul după reintroducerea sancțiunilor de către SUA, și a asigurat că acesta a fost ajustat ținând cont de măsurile „crude” ale Washington-ului.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

În ciuda acestora, Rohani a anunțat că salariile de anul viitor vor crește cu 20% în sectorul public.

„Bugetul pentru 1398 (anul viitor potrivit calendarului iranian-n.r.) a fost elaborat proporțional cu sancțiunile crude ale americanilor”, a afirmat Rohani, citat de AFP.

În document nu se menționează numărul de barili de petrol pe care Iranul speră să-l vândă începând cu anul fiscal viitor, care începe la finalul lui martie, în timp ce sectorul energetic, vital pentru economia țării, este sub embargo.

Potrivit analiștilor, vânzările ar putea scădea în raport cu cei 2,5 milioane de barili vânduți zilnic înainte de retragerea americană din acordul nuclear.

În timpul discursului, Rohani s-a limitat la a prezenta în câteva puncte bugetul, recunoscând că țara sa este sub presiune.

„La un moment dat, la începutul anului, rezervele noastre valutare erau practic nule, forțând guvernul să ia decizii dificile pentru a salva țara”, a spus el.

Teheranul a făcut presiuni asupra exportatorilor să repatrieze dolarii, iar Rohani a avertizat, marți, că va reveni asupra facilităților fiscale dacă acest lucru nu se va întâmpla. Banca centrală iraniană utilizează aceste fonduri pentru a întări rialul, care a pierdut jumătate din valoare, în timp ce prețurile la alimente au crescut cu aproape 56% din noiembrie 2017 în noiembrie 2018.

Recent, Rohani declara că sancţiunile americane "injuste" împotriva Iranului reprezintă un „exemplu clar de terorism” economic.

„Terorismul economic vizează să creeze panică în economia unei ţări şi să inducă teamă altor state” pentru a le împiedica să investească în ţara vizată de sancţiuni, a spus el.

„Ne confruntăm cu un asalt global care nu ne ameninţă doar independenţa şi identitatea, dar încearcă de asemenea să rupă relaţiile noastre de dată lungă" cu alte ţări, a adăugat Rohani, într-un discurs pe 18 decembrie.