Președintele SUA, Donald Trump, a acuzat, luni, FED-ul că este „singura problemă a economiei” americane.

Donald TrumpFoto: Flikr

„Singura problemă a economiei noastre este FED-ul. Ei nu simt piața, nu înţeleg necesitatea războaielor comerciale sau a dolarului puternic, nici măcar blocarea agenţiilor federale din cauza disputelor cu democraţii pe tema securizării frontierelor. FED este precum un jucător de golf care nu poate înscrie pentru că nu simte”, a scris Trump pe Twitter după ce instituția a anunțat creșterea dobânzilor și revizuirea previziunilor pentru 2019.

Potrivit presei americane, Donald Trump ar fi discutat în particular despre posibilitatea de a-l concedia pe președintele băncii centrale, agasat de decizia de miercuri a instituției de a ridica rată dobânzii.

Săptămâna trecută președintele SUA a estimat că dacă banca centrală ar crește dobânda, ar fi o “eroare”. Dar comitetul monetar nu a ținut cont de presiunile și avertismentele președintelui, ridicând dobânda.

O încercare de a pune capăt mandatului lui Jerome Powell ar fi inedită și ar fi un atac direct la independența puternicei bănci centrale care joacă un rol major în prima economie a planetei.

Mai mult decât centenară, FED este banca centrală cea mai puternică din lume și are dubla misiune de a stăpâni inflația și asigurarea locurilor de muncă. În octombrie, Donald Trump dădea sigurări că nu intenționează să-l demită pe Jerome Powell, dar în noiembrie, criticile sale s-au reluat . El a declarat atunci că este “mai mult decât nemulțumit” de alegerea de a-l numi în locul lui Janet Yellen.