Avocatul chinez Wang Quanzhang va fi judecat miercuri pentru "activități subversive", a anunțat luni soția sa, în condițiile în care Beijingul profită în mod tradițional de perioada sărbătorilor de Crăciun pentru a condamna disidenții, scrie AFP.

Presedintele chinez Xi JinpingFoto: Wikipedia

Wang este ultimul dintr-un grup de circa 200 de apărători ai drepturilor omului arestați în iulie 2015 și care nu a fost încă nici judecat, nici eliberat.

Procesul va începe în 26 decembrie în Tianjin, a scris pe Twitter soția avocatului, Li Wenzu.

Wang Quanzhang, care a apărat militanți politici, membri ai sectei interzise Falungong și țărani deposedați de pământurile lor, a fost pus sub acuzare în ianuarie 2016.

Săptămâna trecută, Li Wenzu s-a ras în cap în public pentru a protesta față de arestarea soțului său, acest caz stârnind preocupare în cancelariile occidentale. În mai, femeia a fost primită de Angela Merkel în cadrul unei vizite a cancelarului german la Beijing.

De la condamnarea la 11 ani de închisoare a disidentului Liu Xiaobo în 25 decembrie 2009, autoritățile chineze și-au făcut un obicei din a organiza procese politice în perioada sărbătorilor de final de an.

Liu Xiaobo a obținut anul următor premiul Nobel pentru pace. A murit anul trecut, în urma unui cancer la ficat.