Statele Unite se pregătesc să înfrunte o lungă perioadă de închidere a administrațiilor federale, după eșecul negocierilor din Congres legate de finanțarea zidului de la granița mexicană dorit de Donald Trump, un "shutdown" care ar putea dura până în ianuarie, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flikr

"Este foarte posibil" ca acest shutdown "să dureze până la noul Congres " care se va reuni pentru prima oară în 3 ianuarie, a declarat directorul pentru Buget al Casei Albe Mick Mulvaney, duminică, pentru Fox News.

Negocierile asupra bugetului federal, suspendate sâmbătă, ar urma să fie reluate în 27 decembrie.

Democrații vor prelua la începutul lui ianuarie controlul asupra Camerei Reprezentanților, după victoria în alegerile din noiembrie, în condițiile în care republicanii rămân majoritari în Senat.

Cu doar 51 de fotolii dintre cele 100 ale Senatului, și două în plus din ianuarie, republicanii nu dispun de cele 60 de voturi necesare pentru adoptarea legii bugetului.

Președintele a reafirmat duminică dorința de a obține 5 miliarde de dolari pentru construirea unui zid care să frâneze imigrația clandestină, una dintre principalele sale promisiuni din campanie.

Opoziția democrată, care refuză să voteze acest proiect, propune alocarea a 1,3 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea sistemului de supraveghere a graniței.

În lipsa unui buget, numeroase ministere și agenții guvernamentale au închis ușile sâmbătă, lăsând circa 800.000 de funcționari în concediu fără plată sau, pentru funcțiile considerate esențiale, obligați să muncească fără a fi plătiți.

Mulvaney a precizat însă că toți angajații federali vor fi plătiți până în 28 decembrie. Doar după această dată salariile lor vor fi afectate de "shutdown".

Acest blocaj bugetar este al treilea din acest an, după ianuarie (trei zile) și februarie (câteva ore), tot din cauza chestiunii migratorii. Precedentul, în octombrie 2013, a durat 16 zile, departe de recordul de 21 de zile din 1995-96.

Secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a anunțat că a discutat individual cu șefii celor șase mari bănci americane, care l-au asigurat că dispun de lichidități pentru operațiuni, în ciuda "shutdown".

Potrivit Standard & Poor's, "shutdown-ul" din 2013 a costat economia americană 24 de miliarde de dolari.