Vaidotas Prunskus, fiul fostului premier lituanian Kazimira Prunskiene, a fost arestat în Lituania într-un dosar de spionaj în favoarea Rusiei, informează presa locală, citată de agenția de știri Tass, potrivit Mediafax.

Kazimira PrunskieneFoto: Wikipedia

Darius Jauniskis, directorul Departamentului pentru Securitatea Statului din Lituania (VSD), a declarat însă că "nu poate nici nega, nici confirma" informațiile privind arestarea lui Prunskus.

Kazimira Prunskiene a fost primul premier al Lituaniei după declararea independenței țării, în martie 1990. Ea a demisionat în ianuarie 1991, în urma unor proteste violente legate de situația economică, soldate cu moartea a peste zece persoane.

Miercuri, Jauniskis a anunțat că autoritățile lituaniene au identificat un grup care primea instrucțiuni de la agențiile de spionaj din Rusia. Politicianul Algirdas Paleckis, suspectat de implicare în activitățile acestui grup, a fost arestat în urmă cu o lună, a precizat oficialul.

Marți, poliția din Lituania a reținut un cetățean rus, Valeri Ivanov, aparent în legătură cu acest caz, însă acesta a fost eliberat în ziua următoare.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Mosocva, a afirmat că aceste acțiuni ale Lituaniei încalcă principiile democratice și ilustrează atitudinea antirusă a acestei țări.

Directorul VSD a mai declarat că Rusia va continua să influențeze procesele politice interne din alte țări, în special cele în care urmează să se desfășoare evenimente politice importante, cum ar fi alegeri, relatează portalul de știri Delfi News.

Avertismentul lui Jauniskis este în mod special semnificativ în contextul în care în anul 2019 urmează să se desfășoare alegeri prezidențiale în Lituania.