​Mii de documente de arhivă privind armele atomice ale Marii Britanii și programele de energie atomică au fost retrase fără nicio înștiințare prealabilă din Arhivele Naționale, informează The Guardian.

Foto:

O cantitate impresionantă de material datând din 1939, până la documente mai recente, din anii 80- printre care și 1 700 de pagini despre crearea primei bombe nucleare britanice la Aldermaston au fost retrase în mod neașteptat din Arhivele Naționale în cursul ultimei săptămâni.

Documentele au fost retrase la instrucțiunile Autorității pentru Dezarmare Nucleară. Printre dosarele retrase se numără și lucrări ale lui John Cockcroft, laureatul premiului Nobel responsabil pentru divizarea nucleilor atomici, mărturii legate de testarea bombelor atomice în Australia și în Pacific.

Încercarea de a le accesa online este întâmpinată de mesajul ,,acest document este inaccesibil cât timp accesul este sub evaluare.”

Nici Arhivele Naționale de la Kew, nici NDA nu au putut comenta duminică motivul retragerii documentelor. Cercetătorii speculează că NDA ar fi putut identifica ceva în documente care nu ar fi trebuit făcut public sau că este vorba despre ceva mult mai prozaic de fapt- o reorganizare a documentelor sau o schimbare de locație.