Mai mulți istorici finlandezi au început să lucreze la un proiect de cercetare despre implicarea soldaților finlandezi în crime de război comise de SS în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cercetătorii examinează documente aflate la Yad Vashem, inclusiv documente de la procesul lui Adolf Eichmann, transmite Haaretz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de cercetare a fost început în luna mai a acestui an și va fi încheiat în februarie cu publicarea raportului integral.

În plus față de arhivele de la Yad Vashem, delegația cercetătorilor de la Arhivele Naționale ale Finlandei studiază și documente din restul țării, din Rusia, Germania și alte țări. Printre aceste documente sunt incluse mii de jurnale scrise de soldații finlandezi în timpul războiului, dar și scrisori, decupaje din ziare și documente oficiale.

Cercetătorii au identificat și fotografii prin care soldații finlandezi aflați pe front documentau diverse evenimente. Astfel de fotografii au fost găsite la Lwow.

Finlanda a început să finanțeze cercetarea după ce profesorul Efraim Zuroff i-a trimis în ianuarie o scrisoare președintelui Sauli Niinisto. Cererea profesorului care activează în cadrul Centrului Wiesenthal a apărut după ce noi informații au fost descoperite cu privire la implicarea soldaților finlandezi în unitatea SS care se ocupa de omorârea evreilor din Ucraina.

Zuroff a scris atunci că ,,în vreme ce derularea unui astfel de studiu este dureroasă pentru societatea finlandeză, aceasta este singura cale prin care ne putem înfrunta curajos trecutul pentru a preveni astfel de crime în viitor.”