Donald Trump ar fi discutat în particular despre posibilitatea de a-l concedia pe președintele băncii centrale, agasat de decizia de miercuri a instituției de a ridica rată dobânzii, scrie sâmbătă media americană, citând surse apropiate de președinte, anunță Le Soir preluat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Solicitată de AFP, Rezerva Federală (FED) nu a putut fi contactată deocamdată pentru a comenta această informație și pentru a preciza dacă un asemenea demers are o baza juridică.

Canalul de știri CNN, citând persoane informate despre aceste discuții, arată că Donald Trump ar fi început să-și sondeze consilierii privind legalitatea unui asemenea demers care ar provoca fără îndoială agitație pe piețele financiare din intreaga lume.

Wall Street a enregistrat în această săptămână cea mai gravă cădere din 2008, afectat de creșterea dobânzii, de amenințarea blocării parțiale a administrațiilor la Washington – care s-a concretizat sâmbătă – ca și de războiul comercial și de perspectiva unei încetiniri economice în Statele Unite.

Trump critic

Locatarul de la Casă Albă nu încetează să critice FED, ieșind din rezerva obișnuită a președinților care nu comentau deciziile instituției pentru a-i respecta independența.

În această săptămâna, el a estimat că dacă banca centrală ar crește dobânda, ar fi o “eroare”. Dar comitetul monetar nu a ținut cont de presiunile și avertismentele președintelui, rădicând dobânda.

O încercare de a pune capăt mandatului lui Jerome Powell ar fi inedită și ar fi un atac direct la independența puternicei bănci centrale care joacă un rol major în prima economie a planetei.

Mai mult decât centenară, FED este banca centrală cea mai puternică din lume și are dubla misiune de a stăpâni inflația și asigurarea locurilor de muncă.

În octombrie, Donald Trump dădea sigurări că nu intenționează să-l demită pe Jerome Powell, dar în noiembrie, criticile sale s-au reluat . El a declarat atunci că este “mai mult decât nemulțumit” de alegerea de a-l numi în locul lui Janet Yellen.