Decizia lui Donald Trump de a retrage trupele americane din Siria și, parțial, din Afganistan dădea naștere vineri la numeroase întrebări privind noua strategie militară și de politică externă a Washingtonului, scrie Le Vif citat de Rador.

Razboi in SiriaFoto: Institutul European de Relatii Internationale

Ea a provocat deja un prim seism, demisia, joi, a ministrului apărării, Jim Mattis, care era în total dezacord cu dl Trump pe dosarul sirian.

Aceste retrageri întorc spatele unor decenii de doctrină intervenționistă în Orientul Mijlociu și în Afganistan. Ele ar putea, potrivit observatorilor îngrijorați, provoca o nouă baie de sânge.

În opinia republicanului Mac Thornberry, care conduce comisia forțelor armate din Camera Reprezentanților, retragerea din Afganistan va permite jihadistilor și talibanilor “să se întărească și până la urmă să lanseze atacuri teroriste împotriva americanilor”.

Senatorul democrat Tim Kaine a criticat dur un președinte “care dă prioritate obiectivelor sale politice pe seama securității noastre” și care “distruge parteneriatele construite cu aliații noștri”.

Rămâne faptul că pentru mulți, nu numai partizani ai președintelui, acest lucru pune capăt multor ani de război interminabil și costisitor.

“Dl Trump a făcut campanie pe tema neintervenției, ‘s-a terminat cu războaiele stupide’ și a promis să iasă din teoria construcției statului”, explică pentru AFP Daniel Davis, fost colonel în armată și membru al centrului de reflecție Defense Priorities.

Circa 2.000 de militari americani sunt stationati în nord-estul Siriei alături de coaliția arabo-kurdă care luptă contra grupării Stat Islamic (SI). Plecarea lor va lăsa milițiile kurde ale YPG fără sprijin militar când președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, amenință să le atace, considerându-i pe combatanții kurzi teroriști.

Dl Edogan a afirmat totuși vineri că nu-și va lansa ofensiva imediat.

Nu e o surpriză adevărată

Potrivit presei turce, dl Trump și-a luat decizia pe 14 decembrie, când omologul lui turc l-a asigurat că va continua lupta contra jihadistilor.

În Afganistan, talibanii s-au declarat “mai mult decât fericiți” de dezangajarea parțială americană, care ar trebui să se refere, potrivit presei, la 7.000 de soldați, adică jumătate din contingent.

Bill Roggio, specialist în Afganistan la centrul de reflecție Foundation for Defense of Democracies, a subliniat confuzia din politica americană în Orientul Mijlociu.

“Nu știu ce este această politică, în special în ce privește războiul contra terorismului”, a spus el.

“Până când dl Trump o va explică, se pare că izolationismul a câștigat”, a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a reamintit vineri că decizia dlui Trump nu este o surpriză. “Președintele vorbește despre asta de la începutul campaniei electorale” în 2015 cu sloganul “America mai întâi”, a explicat ea pe canalul Fox.

“Noi am bătut califatul teritorial. 99% din SI a fost măturat din Siria”, a spus ea. “Președintele nu vrea să se găsească în mijlocul unui alt război civil în Orientul Mijlociu și să riște vieți americane pentru asta”.

”O eroare strategică”

SI continuă totuși să comită atentate ucigașe în Siria și rezistă ofensivelor care urmăresc să-l scoată din ultimele sale fiefuri.

Părăsind Siria, Donald Trump pune capăt și unei priorități a administrației sale în politica externă: să distrugă intențiile expansioniste ale Iranului, sprijin infailibil al regimului lui Bachar al-Assad.

“Este o uriașă eroare strategică pe care, sper, președintele o va reconsidera”, a afirmat pe Fox fostul general Jack Keane.

Dl Keane, unul din succesorii potențiali ai lui Jim Mattis, a estimat că dl Trump face aceleași “erori” ca Barack Obama, criticat deschis de republicani pentru retragerea sa militară din Irak, înainte de apariția SI.