Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o avertizare de posibile acte teroriste către cetățenii americani. Pe contul său oficial de Twitter, se solicită ca măsurile de precauție să fie întărite în Barcelona în timpul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, în special în La Rambla, anunță El Pais.

Politie in BarcelonaFoto: Hotnews

"Teroriștii pot ataca în zonele turistice, de transport și în alte zone publice" spune tweet-ul. Departamentul de Stat cere precauții speciale în zonele de circulație a vehiculelor, "inclusiv autobuzele".

În același timp, Mossos d'Esquadra (polițiacatalană) au datdeja ordinul de consolidare asecurității în La Rambla în timpul sărbătorilor de Crăciun, în fața unor eventuale amenințări. Poliția catalană îșivaspori prezența și va spori, de asemenea, inspecțiile în zonă, au confirmat surse din cadrul instituției. În celelalte puncte de interes ale orașului, cum ar fi Sagrada Familia, vor fi de asemenea efecuate controale antiteroriste. Agenții de poliție au fost instruiți să crească inclusiv măsurile de auto-protecție.

În mod similar, Guardia Urbana (polițiamunicipală) dinBarcelona a dispus ca personalul său săîșiîntărească prezența în La Rambla și, în același mod ca și Mossos d'Esquadra, vaasigurași creșterea măsurilor de auto-protecție. Vafiintensificată supravegherea în toate zonele unde se așteaptă mulțimi.

Avertismentele privind posibilele atacuri teroriste cresc în timpul Crăciunului, Ministerul de Interne menținând nivelul de alertă teroristăla nivelul 4 pe o scară de la 1 la 5. Cu o oră înainte de atacul din piața de Crăciun din Strasbourg, ministerul a ordonat o „consolidare de intensitate specială“ a măsurilor de securitate anti-teroriste.

Motivul consolidăriimăsurilor anti-teroriste, care nu crește însăși nivelul de alertă teroristăse datorează „deplasării și concentrațiilor mari de persoane cauzate de sărbători“, potrivit unei note a ministerului. Decizia a fost luată pe 11 decembrie, în cadrul reuniunii periodice a grupului de evaluare a riscurilor teroriste și va rămâne în vigoare până pe 8 ianuarie.

Măsurile constau în cresterea operațiunilor de supraveghere, de protecție, controlul aleatoriu al persoanelor și vehiculelor în zone cu trafic intens, cum ar fi piețe, străzi, drumuri comerciale și clădiri emblematice. Se aplică, de asemenea, centrelor mari și infrastructurilor pentru transportul aerian, terestru și maritim.