​Cel mai înalt responsabil al serviciilor de securitate siriene, generalul Ali Mamlouk, s-a deplasat la Cairo pentru a discuta cu omologul său egiptean în cea de-a două vizită oficială în Egipt din 2016, a informat duminică agenţia oficială Sana, relatează AFP citat de Agerpres.

Omar al-BashirFoto: Reuters

Această rară vizită în străinătate a unui responsabil sirian a intervenit la câteva zile după cea efectuată în Siria de preşedintele sudanez, Omar al-Bashir. Al-Bashir a fost primul şef de stat arab care a mers la Damasc de la declanşarea conflictului în 2011.

Potrivit agenţiei Sana, generalul Mamlouk a efectuat sâmbătă o vizită la Cairo la invitaţia şefului serviciilor de egiptene de informaţii, Abbas Kamel.

Cei doi responsabili au discutat despre probleme de interes comun ale Siriei şi Egiptului, în special "afaceri politice şi de securitate şi lupta împotriva terorismului".

Ultima vizită oficială a acestui responsabil sirian la Cairo a avut loc în octombrie 2016.

Generalul Mamlouk face parte din garda apropiată a preşedintelui Bashar al-Assad.

Numele său figurează pe o listă neagră - imediat după preşedintele sirian şi fratele acestuia Mahar - de persoane vizate de sancţiunile introduse de Uniunea Europeană împotriva regimului de la Damasc.

El este suspectat de implicare în acte de tortură, mai ales împotriva a doi cetăţeni francezi de origine siriană, şi este căutat pentru "complicitate la acte de tortură" şi "complicitate la crime de război".