Uniunea Creştin-Democrată germană (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, a semnat duminică un nou acord de coaliţie cu Verzii în Landul Hessa, refăcând astfel alianţa premergătoare alegerilor din octombrie, la care atât creştin-democraţii cât şi social-democraţii au pierdut voturi în favoarea Verzilor şi extremei-drepte, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Angela MerkelFoto: Facebook

CDU a obţinut la scrutinul din landul Hessa 27% din voturi, cu 11 procente sub scorul de la alegerile precedente, în timp ce Verzii au obţinut 19,8% din voturi, o creştere de 8 procente faţă de scrutinul anterior.

Partidul Social-Democrat (SPD) a pierdut tot 11 procente şi a fost la egalitate cu Verzii, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a situat pe poziţia a patra, obţinând 13%, cu 9 procente peste cele de la ultimul scrutin şi reuşind astfel să intre în premieră în parlamentul regional, acest partid înregistrând creşteri la toate alegerile desfăşurate recent în Germania, ca efect al politicii privind migraţia promovată de cancelarul Merkel.

Pentru creştin-democraţi rezultatul slab înregistrat la alegerile din landul Hessa a urmat pierderii majorităţii absolute la scrutinul similar desfăşurat în Bavaria.

În urma eşecului CDU la scrutinul din Hessa, Angela Merkel a decis să se retragă de la conducerea CDU şi a promis că nu va mai candida pentru încă un mandat de cancelar (care ar fi al cincilea) la următoarele alegeri generale din anul 2021.

Dar conducerea CDU avea să fie preluată în urma alegerilor de la Congresul formaţiunii de către Annegret Kramp-Karrenbauer, zisă şi ''mini-Merkel'' datorită relaţiei sale foarte apropiate cu cancelarul, ea învingându-l la limită pe Friedrich Merz, care dorea să dea partidului un impuls mai spre dreapta, pentru a face faţă astfel provocării reprezentate de către partidul Alternativa pentru Germania (AfD).