Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a făcut sâmbătă o vizită trupelor franceze desfăşurate în Ciad, ocazie cu care a lăudat succesul misiunii antiteroriste regionale, Operaţiunea Barkhane, aflată sub comanda lor, relatează duminică agenţia DPA, potrivit Agerpres.

MacronFoto: Captura video

Franţa are aproximativ 4.500 de militari în cadrul Operaţiunii Barkhane, care luptă împotriva militanţilor din Ciad, Mauritania, Mali, Burkina Faso şi Niger.

Macron s-a adresat unui număr de circa 1.000 de soldaţi în capitala ciadiană N'Djamena, spunându-le să depună eforturi pentru consolidarea unei forţe antiteroriste formate din ţările din aşa-numitul G-5. ''Următoarele luni vor fi decisive'', a afirmat preşedintele francez.

Cu această ocazie, Macron a lăudat ''cooperarea exemplară'' dintre Franţa şi SUA, şi împreună cu aliaţi ai ţării activi şi ei în regiune - Marea Britanie, Spania, Germania şi Estonia.

În cadrul unei reuniuni anterioare la Paris cu preşedintele din Burkina Faso, Roch Marc Christian Kabore, Macron şi-a reafirmat sprijinul faţă de ţările din Sahel.

''Vom rămâne activi alături de naţiunile din Sahel, până la victoria totală'', declara Macron.

Ciadul este angajat în lupte împotriva terorismului pe mai multe fronturi. Gruparea islamistă teroristă Boko Haram este activă în zona lacului Ciad, în apropiere de graniţa ţării cu Nigeria.