Cel puțin nouă protestatari au fost uciși în luptele cu forțele de ordine în nordul și estul Sudanului, transmit oficialii, potrivit BBC.

SudanFoto: CIA factbook

Șase persoane au murit în timpul protestelor anti-guvernamentale din orașul Gedaref, din estul Sudanului. Decesele au motivat autoritățile să declare stare de asediu. Alte două persoane și-au pierdut viața în orașul nordic Atbara, potrivit presei locale.

Protestele au fost declanșate de inflația tot mai ridicată din țară. Cetățenii se plâng că nu își mai pot cumpăra nici măcar alimentele de bază.

Potrivit Haaretz, 14 lideri ai opoziției au fost arestați de către forțele guvernamentale. Emirul Qatarului și-a exprimat suportul față de guvernul Sudanez.

Protestele au început miercuri la Atbara, Ed-Damar și Berber, unde poliția sudaneză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea de protestatari înarmați cu sloganuri anti-guvernamentale.

Protestele au devenit mai târziu violente și mai multe persoane au fost împușcate.

Imaginile postate pe rețelele sociale arată cum protestatarii atacă birourile din Atbara ale partidului aflat la guvernare și le incendiază.

Martorii povestesc că, în mai multe zone, forțele de ordine refuză să intervină și se alătură demonstranților.

Unul dintre cei uciși în timpul confruntărilor cu forțele de ordine din al-Qadarif era un student.