Presa internațională scrie că protestele din ultimele zile din Ungaria ar putea să fie un punct de cotitură în istorie țării. Cu toate acestea, vocea opoziției de stânga este greu de auzit în presa maghiară condusă de stat. Susținătorii ei sunt parțial de vină pentru situație: vreme îndelungată au pierdut timpul cu certuri interne, în loc să se unească pentru a furniza o alternativă reală la politicile lui Orban, relatează DW.

Proteste UngariaFoto: Captura Facebook

Între timp, mișcarea naționalistă Jobbik, de extremă dreaptă, a câștigat teren politic, devenind cel mai mare partid de opoziție din Ungaria.

Dar acum este prima dată când politicile lui Orban sunt întâmpinate cu un val de proteste care nu pot fi ignorate. Toate partidele de opoziție se reunesc împotriva guvernului - iar protestele au început să se extindă de la Budapesta la mediul rural, la fortărețele partidului lui Fidesz, Orban. Aceste proteste sunt încă mici, dar ar putea fi punctul de pornire al rezistenței reale.

Protestul împotriva ”legii sclaviei” ar putea fi un punct de cotitură. Amenințarea că ar putea lucra o mulțime de ore suplimentare neplătite a fost suficientă pentru a scoate mii de oameni în stradă. Evenimentele din Ungaria sunt un semnal că opoziția are șansa unui nou început, iar alegătorii indeciși încă au timp să încline balanța în defavoarea lui Orban.

În cel mai rău caz, această serie de proteste ar putea provoca adoptarea unor măsuri drastice împotriva disidenței politice pentru ca opoziția să fie împiedicată să își consolideze puterea.

De ani de zile, opoziția maghiară fragmentată nu a reușit să găsească un lider care ar putea reprezenta o adevărată alternativă la Orban. Ca urmare, protestele antiguvernamentale anterioare s-au dispersat rapid.

Dacă opoziția nu reușește din nou să găsească un lider puternic, protestul lor ar putea să se stingă rapid, ca un gulaș fierbinte maghiar care se răcește.