Cel puţin 222 de persoane și-a pierdut viața, iar alte peste 843 au fost rănite în urma unui tsunami produs în insulele indoneziene Java și Sumatra, provocat de erupția unui vulcan insular, potrivit unui bilanţ anunţat duminică de autorități, relatează Reuters și Associated Press. Autoritățile spun că numărul victimelor va crește în orele următoare pe măsură ce echipele de salvatori vor ajunge în tot mai multe locuri afectate. Mai multe hoteluri au fost distruse de tsunami, iar printre victime se află și turiști.

tsunamiFoto: Hotnews

CITEȘTE ȘI: Ministerul de Externe: Datele de până acum arată că nu sunt români printre victimele tsunami-ului din Indonezia

UPDATE Agenția indoneziană pentru managementul situațiilor de criză anunță că tsunamiul a lăsat în urmă 222 de decese, 843 de răniți și 30 de persoane dispărute.

Purtătorul de cuvânt a agenției, Sutopo Purwo Nugroho, spune că numărul victimelor va crește în orele următoare pe măsură ce echipele de salvatori vor ajunge în tot mai multe locuri afectate, informează Associated Press.

Sute de case și alte clădiri au fost "grav afectate" sau distruse de tsunami, care a lovit de-a lungul coastei strâmtorii Sunda, sâmbătă noapte.

Tsumani-ul a fost provocat de alunecări de teren submarine cauzate de erupţia vulcanului Anak Krakatau, conform Agenţiei de climatologie din Indonezia (BMGK). Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insulele Java şi Sumatra.

David Lipson, corespondentul ABC în Indonezia, susține că multe hoteluri au fost distruse de tsunami și mai mulți turiști au murit, deși momentan nu se știe numărul lor exact și nici naționalitățile acestora. Lipson a postat pe Twitter mai multe imagini de pe plajele frecventate de turiști, lovite puternic de tsunami.

De ce nu s-au declanșat sistemele de avertizare a populației?

Rudi Suhendar, șeful Agenției Geologice a Indoneziei, susține că acest tsunami a fost unic, informează DW.

,,Acesta este motivul pentru care nu am fost pregătiți. Sistemul de avertizare nu era nici el bine pus la punct. Avem un sistem de avertizare care funcționează doar dacă un tsunami este precedar de cutremur.”

Agenția susține că vulcanul Krakatau a dat semne de activitate intensă zile la rând, aruncând bucăți de cenușă la mii de metri în aer.

,,În mod normal, un tsunami este precedat de cutremure. Problema este că acest tsunami din Banten și Lampung nu a fost cauzat de cutremure de această dată. Cu toate acestea, informațiile transmite de agenția de geologie ne arată că au fost înregistrate cutremure mici în jurul vulcanului încă din luna iunie”, a declarat Muhamad Sadly, reprezentant al Agenției pentru Managementul Dezastrelor din Indonezia.

BBC relatează că Sutopo Puwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Managementul Dezastrelor, a declarat inițial că valul nu este un tsunami, ci doar un val de maree. Acesta a spus publicului să nu se panicheze.

Mai târziu, Nugroho și-a cerut scuze pentru greșeala sa, spunând că lipsa cutremurului a cauzat această confuzie.

Autoritățile au avertizat locuitorii și turiștii din zonele de coastă din jurul strâmtorii Sunda să stea departe de plaje.

În imagini difuzate de televiziuni pot fi văzute drumuri blocate de resturile de la casele deteriorate, mașini răsturnate și copaci căzuți. Apa a măturat o scenă în aer liber unde concerta o formație rock, omorând cel puțin un muzician, iar alții sunt dați dispăruți, potrivit Reuters.

Un bilanț anterior anunțat duminică dimineață de către autoritățile locale indica cel puțin 62 de persoane decedate și alte aproximativ 600 rănite.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Agenţiei de climatologie, 430 de case, nouă hoteluri, zece vase şi zeci de maşini au fost avariate pe plaja Carita din provincia Banten.

Erupţia vulcanului a creat o coloană de cenuşă vulcanică de până la 500 de metri înălţime. Iniţial, autorităţile indoneziene au anunţat că valul nu era un tsunami, ci o maree înaltă şi au cerut populaţiei să nu intre în panică și să rămână în case. "A fost o greşeală, ne pare rău", au transmis ulterior autoritățile.

Anak Krakatau este o mică insulă vulcanică apărută din mare la o jumătate de secol după erupţia vulcanului Krakatoa, în 1883. În Indonezia există 127 de vulcani activi.

Aceasta a fost cea mai recentă dintr-o serie de tragedii care au lovit în acest an Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule şi insuliţe și format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană).

În 28 septembrie, un cutremur cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami, a devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale. Cel puțin 2.073 de oameni și-au pierdut viața, iar alte câteva amii sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.