Contribuabilii britanici finanțează urmăririle penale din Pakistan care au condus la zeci de condamnări la moarte, conform detaliilor dezvăluite de documente dintr-un program secret de ajutorare demarat de Regatul Unit, transmite The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentele relevă faptul că Biroul de Externe sprijină instanțele civile specializate care anchetează suspecții de terorism în ceea ce strategia de securitate globală a guvernului britanic numește un program de "stat de drept" în Pakistan.

Documentele arată că guvernul britanic a susținut proiectul din 2016, perioadă în care instanțele au pronunțat 59 de condamnări la moarte, dintre care unele sunt susceptibile de a fi condamnări unde nu au existat dovezi.

Un parlamentar a declarat săptămâna trecută că guvernul britanic a cheltuit 10,39 milioane de lire sterline pentru programul Pakistan, cea mai mare parte a banilor - 9,32 milioane de lire sterline - provenind din bugetul de ajutorare de peste mări.

O componentă a proiectului, "inițiativa privind reforma procuraturii asociată combaterii terorismului" (Capri) "vizează creșterea capacității civile a Pakistanului de a investiga, de a reține, de a urmări și de a condamna teroriști în conformitate cu standardele internaționale și cu normele privind drepturile omului".

Cu toate acestea, organizația caritabilă Reprieve susține că este imposibil ca Marea Britanie să sprijină tribunalele civile pentru terorism din Pakistan în conformitate cu legislația internațională, deoarece instanțele nu respectă standardele recunoscute internațional.

Reprezentanții Reprieve spun că pedepsele cu moartea sunt impuse pentru infracțiuni precum răpirea, în ciuda legii internaționale care interzice pedeapsa cu moartea pentru orice altceva decât comiterea crimelor.

Actul pentru anti-terorism al Pakistanului definește terorismul drept orice infracțiune sau amenințare menită să creeze "un sentiment de frică sau insecuritate în societate" - ceea ce duce la urmărirea penală a persoanelor care nu au nicio legătură cu extremismul.