Aproape 300.000 de sirieni care se refugiaseră în Turcia s-au întors în Siria după două operaţiuni militare turce desfăşurate în această ţară în 2016 şi 2017, a anunţat ministrul turc de interne Suleyman Soylu, informează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Refugiatii sirieni se aduna la granita cu TurciaFoto: Captura YouTube

Numărul de sirieni refugiaţi în Turcia "care s-au întors în ţara lor se ridică la 291.790" după aceste două ofensive militare, a declarat Suleyman Soylu într-un discurs susţinut în provincia Edrine (nord-vest).

Începând cu august 2016, armata turcă şi grupări ale insurgenţilor sirieni au desfăşurat ofensiva "scutul Eufratului" în nordul Siriei, împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Între ianuarie şi martie 2018, grupări insurgente siriene şi armata turcă au întreprins o ofensivă împotriva forţelor kurde ale Unităţilor pentru Apărarea Poporului (YPG), miliţie kurdă considerată grupare teroristă de Ankara, cu obiectivul de a le alunga din regiunea Afrine (nord-vestul Siriei).

Săptămâna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va lansa "în câteva zile" o nouă operaţiune împotriva miliţiei YPG în nordul Siriei. Ankara consideră YPG, aliate ale Washingtonului în lupta împotriva SI, o prelungire siriană a rebelilor kurzi din Turcia. Însă, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, preşedintele Erdogan a declarat vineri că ofensivele prevăzute împotriva YPG şi SI vor avea loc "în următoarele luni".

Turcia găzduieşte în jur de 3,5 milioane de sirieni care au fugit de războiul civil din ţara lor şi circa 300.000 de irakieni.

În 2017, circa 96.000 de afgani au sosit în Turcia, dintre care 30.000 au fost repatriaţi, a mai spus ministrul turc de interne. Tot în 2017, 46.000 de afgani care au încercat să intre ilegal pe teritoriul turc au fost arestaţi, a adăugat Soylu.