Comisia Europeană reacționează la „ordonanța lăcomiei”: Intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pune în pericol investiţiile

de A.Z.     HotNews.ro
Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 17:36 Actualitate | Internaţional


Comisia Europeana
Foto: Hotnews
Intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pot pune în pericol investiţiile şi pot amâna dezvoltarea producţiei de gaze din zăcămintele offshore din Marea Neagră afectând, totodată, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranţa aprovizionării şi solidaritatea în Uniunea Energetică, arată Comisia Europeană, potrivit Agerpres.

Comisia precizează că a luat notă de proiectul ordonanţei de urgenţă referitor la preţul gazelor, prezentat în 18 decembrie, şi că o va evalua în mod amănunţit, în special compatibilitatea sa cu Tratatul, Directiva privind gazele naturale şi Directivei privind electricitatea.

"Comisia a subliniat întotdeauna importanţa de a permite tuturor producătorilor români de gaze naturale să concureze pe piaţa internă şi pe piaţa externă şi, în acest context, şi-a exprimat îngrijorări cu privire la aşa-numita Central Market Obligation (CMO), potrivit căreia toţi participanţii în piaţă trebuie să vândă cel puţin 50% din producţia anuală pe una din cele două burse româneşti. Din cauza acestor obligaţii CMO, la care se adaugă prevederile din proiectul Ordonanţei de Urgenţă (prezentat în 18 decembrie, n.r.), există riscul ca tranzacţiile derulate în afara acestor platforme centralizate să devină, cel puţin, neprofitabile. Mai mult, ele pot crea discriminări faţă de producătorii locali şi pot limita comercializarea gazelor naturale produse în România ceea ce ar fi în detrimentul producţiei la nivel naţional. Intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pune în pericol investiţiile şi pot amâna dezvoltarea producţiei offshore de gaze din Marea Neagră, afectând, totodată, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranţa aprovizionării şi solidaritatea în Uniunea Energetică (cum este de exemplu faza II a proiectului BRUA de interes comun)", au precizat, pentru Agerpres, reprezentanţii Comisiei Europene.

Aceştia subliniază, totodată, că România are un potenţial foarte mare pentru a juca un rol important în dezvoltarea pieţei europene de gaze naturale datorită producţiei sale onshore şi offshore de gaze naturale. În acest context, este de importanţă capitală ca "România să dezvolte infrastructura adecvată şi să aplice un cadru legislativ coerent, implementând în totalitate regulile pieţei interne", comentează CE.

Experţii Executivului comunitar menţionează, în plus, faptul că "un cadru legislativ stabil, aşa cum este asigurat de regulile UE, este de asemenea vital pentru a genera investiţiile necesare". CE reaminteşte, în context, că UE a susţinut eforturile în acest sens garantând statutul de proiect de interes comun (PCI) gazoductului BRUA şi susţinând faza 1 a construcţiei în România cu o alocare financiară de 181 milioane de euro de la Facilitatea Connecting Europe.

Guvernul a decis vineri, prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscale, plafonarea la 68 de lei a preţului la gaze şi la energia electrică pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare.

Totodată, toate companiile din energie vor plăti o taxă de 2% pe cifra de afaceri.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a precizat că decizia privind plafonarea preţului la gazele naturale nu contravine regulilor europene iar Legea concurenţei chiar recomandă acest lucru pentru că în România este o situaţie de oligopol, în special în domeniul gazelor.

"Avem doi mari producători, Romgaz şi OMV care produc 95% din gazele pe care noi le consumăm. Aflându-ne într-o astfel de situaţie, Legea concurenţei spune că există două posibilităţi: una să se îngheţe pe trei ani de zile, iar cealaltă să se îngheţe eşalonat, semestrial, dar nu mai mult de trei ani de zile. Guvernul României a optat pentru prima variantă şi anume din start pe trei ani de zile", a explicat Vâlcov, vineri seara, la Palatul Victoria.

El a precizat că plafonarea se va aplica atât pentru producţia onshore cât şi pentru cea offshore de gaze, până în 2022, când, probabil, vom avea loc primele extracţii din offshore şi de atunci totul va fi liberalizat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2449 vizualizari

 • -10 (40 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 18:58)

  [anonim]

  • -8 (32 voturi)    
   pertinent comentariu (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 19:54)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui

   Ma bucur ca cineva a deschis comentariile factual, si nu cu de vina e Dragnea, Putin, rusii, bubulii

   Daca te uiti in ansamblul UE, vezi cum aia mari care vor aparati de Rusia isi trag conducta directa, au sabotat din interes sau dezinteres orice a insemnat politica energetica comuna UE, au platit tarile balcanice preturi premium la gaz la rusi, ca deh, asa e in uniune....iar acum isi ridica poalele in cap si tin discursuri moralizatoare la care tagma rezist se incinge tare ca deh, cand rezistorul are valoare mica, orice curent mai maricel il incalzeste bine.
   • +10 (28 voturi)    
    vesnica victimizare (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 20:46)

    boink [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Romanica victima marilor imperii - propaganda ceausista in actiune. Au ajuns politicienii romani asa de competenti si onesti de s-au apucat sa urecheze Europa? Te apuca rasul.
    • -5 (9 voturi)    
     Uneori asa este. (Duminică, 23 decembrie 2018, 11:34)

     Marionette [utilizator] i-a raspuns lui boink

     Daca n-ar fi fost asta punctul slab, nu l-ar fi gasit propaganda rusa. Dar propaganda are atata eficienta pentru ca loveste acolo unde doare. Unde este adevara. Lupta cu propaganda nu inseamna sa recunosti ca luna e soare. Ci sa vezi problemele si sa le inlaturi.
  • +6 (12 voturi)    
   Cred ca UE va deveni brusc mai receptiva (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 19:55)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui

   cand singurii membri cu populatie entuziasta pro-UE vor ramane Romania si cu inca vreo doi, acum ca tot Vestul are probleme serioase.

   Inafara de Elvetia. Acolo e inca foarte bine. Un rezultat al democratiei directe.
  • +13 (19 voturi)    
   Romania importa gaz din Rusia (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 20:24)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui

   Asta o face complice cu Rusia? Nu cred, mai degraba e vorba de satisfacerea unei necesitati economice. UE si Germania nu au ezitat sa sanctioneze Rusia, sanctiuni care sunt mentinute si in prezent. E nevoie de timp pana cand UE va dezvolta alternative la gazul rusesc, lucreaza deja la acestea, nu e cazul sa fim defetisti.
   • -9 (17 voturi)    
    tu glumesti? (Duminică, 23 decembrie 2018, 0:12)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    tu te-i uitat pe lista de sanctiuni UE impuse Rusiei?
    Adica:
    - interdictii pt niste persoane
    - interdictii de a se cumpara produse si servicii din zona Crimeea - Sevastopol
    - interdictii de a derula vanzari de arme
    - interdictii unor banci rusesti de a opera nu stiu ce transferuri


    pe mine m-a pufnit rasul cand le-am citit.

    Auzi...UE si Germania nu au ezitat sa sanctioneze Rusia...
    • +4 (4 voturi)    
     Nu e gluma (Duminică, 23 decembrie 2018, 13:04)

     aramos [utilizator] i-a raspuns lui Je__

     https://www.rferl.org/a/sanctions-play-key-role-in-russia-s-economic-underperformance/29604854.html
     • -2 (2 voturi)    
      ceva concret nu ai?..nu prune propagandistice (Duminică, 23 decembrie 2018, 17:36)

      Je__ [utilizator] i-a raspuns lui aramos

      It said Russia's economy "is more than 10 percent smaller compared with what might have been expected at the end of 2013."

      Deci unii se asteptau la niste cifre prognozate, si rezulatele din 2013 li se par cu 10% mai mici, si nu cred ca scaderea pretului la petrol, ar fi factorul principal


      De cand cu internetul, gandirea critica se subtiaza rau de tot...ca nu mai avem timp sa intelegem informatiile
   • -7 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 23 decembrie 2018, 0:26)

    [anonim] i-a raspuns lui aramos

    • +7 (7 voturi)    
     Citeste (Duminică, 23 decembrie 2018, 13:30)

     aramos [utilizator] i-a raspuns lui

     https://www.cepa.org/tension-at-the-top

     Apropo de Deutsche Bank

     Trump-Russia probe: Mueller 'demands Deutsche Bank data'
     https://www.bbc.com/news/world-us-canada-42240588

     Curios cand toate bancile americane l-au refuzat DB a fost singura care i-a acordat imprumuturi
     https://www.wsj.com/articles/when-donald-trump-needs-a-loan-he-chooses-deutsche-bank-1458379806

     Kushner firm’s $285 million Deutsche Bank loan came just before Election Day
     https://www.washingtonpost.com/national/kushner-firms-285-million-deutsche-bank-loan-came-just-before-election-day/2017/06/25/984f3acc-4f88-11e7-b064-828ba60fbb98_story.html?utm_term=.371815dc5343

     Strange real estate deal raises specter of Putin buying Trump
     https://www.sfchronicle.com/opinion/article/Did-Putin-buy-Donald-Trump-13463782.php

     “Russians make up a pretty disproportionate cross-section of a lot of our assets,” Trump Jr. said at the time. “We see a lot of money pouring in from Russia."
     https://eu.usatoday.com/story/news/world/2017/02/15/donald-trumps-ties-russia-go-back-30-years/97949746/

     Trump Administration to Lift Sanctions on Putin-linked Oligarch’s Companies and the Bank Linked to Trump Tower Moscow Project Will Benefit
     https://www.newsweek.com/trump-russia-putin-deripaska-paul-manafort-vtb-bank-glencore-1266018
  • +5 (5 voturi)    
   Pur si simplu un furt (Duminică, 23 decembrie 2018, 15:29)

   Joopla [utilizator] i-a raspuns lui

   In primul rand este clar ca aceasta actiune este un furt. Voi reveni mai tarziu, dar acum vreau sa iti raspund la comentariu.
   In momentul in care Transgaz face coinducte de pe teritoriul Romaniei cu o contributie de 50% bani europeni, cred ca ar trebui sa fin solidari, nu crezi?
   In al doilea rand vezi conspiratii unde nu sunt. Ungaria se aprovizioneaza cu gaze printr-o conducta din Slovacia. Asta inseamna ca gazele "curg" din nord in sud. Deci daca aceste gaze care se consuma in zona de sud a Ungariei sunt inlocuite cu gaze din Romania nu mai este necesara o conducta. Gazele romanesti sunt inlocuite scriptic cu gazele din conducta din Slovacia si exportate in Austria.
   Mai as putea sa-ti spun, dar sa revenim la furt.
   In acest moment sunt contracte semnate cu anumite preturi. Aceste contracte vor trebui anulate, fara o despagubire. Eu, in calitate de actionar, nu sunt de acord. Deci or Romgaz va da in judecata statul ori eu voi da in judecata directorul general ca nu a actionat in consecinta si nu a asigurat o reprezentativitate adecvata. Va lua timp, dar va fi placerea mea sa iau banii statului :=).
   Totodata liberarizarea pietei este parte din acordul de aderare cu EU. Asta este strategia PSD-ului pentru alegerile europarlamentare - Europa nu face nimic pentru tine. Teleormanism sulfuros!
 • -11 (29 voturi)    
  a se scuti (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 20:07)

  cucuveauamov [utilizator]

  punct.
  • +10 (16 voturi)    
   da (Duminică, 23 decembrie 2018, 10:12)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   a se scuti forumul hotrnews de portaci fara creier
 • -11 (15 voturi)    
  Puie UE (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 23:08)

  adi_69 [utilizator]

  Ca tot e asta mesajul la moda...
  • +10 (16 voturi)    
   mda.... (Duminică, 23 decembrie 2018, 10:12)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   si pentru ca creierul tau nu e in stare sa scrie ceva mai inteligent
 • +7 (15 voturi)    
  ce conteaza ?! (Duminică, 23 decembrie 2018, 10:13)

  liviu_ [utilizator]

  isi ia psd tara inapoi....

  ca tot e plin forumu asta de iubitori de comunism!
  si vad ca tot apar nume noi.... probabil una din firmele lui firea e firma de postaci!
 • -4 (12 voturi)    
  Cand e vorba de energie CE se sesizeaza. (Duminică, 23 decembrie 2018, 11:40)

  Marionette [utilizator]

  Cand e vorba de drepturile Romaniei se face ca ploua. De ani de zile respectam conditiile Schengen, am platit sute de milioane de euro pentru asta si ei se fac ca ploua. Bataia de joc a durat un an, doi, patru, sapte, la un moment dat a votat poporul impotriva lor cu PSD. Si CE si UE e vinovata pentru PCR 50% in Parlamentul Romaniei. Dublu standard la Schengen, dublu standard la alimente, dublu standard la gaze... Ungurii au reactionat, polonezii la fel, romanii la fel. Occidentalii cred ca doar ei sunt oameni cu drepturi. Ceilalti probabil sunt untermensch.
  • +5 (11 voturi)    
   ... (Duminică, 23 decembrie 2018, 12:59)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Romania nu mai respecta in momentul de fata nici criteriile de aderare la UE.
   La ce Schengen visezi tu Dragnea?

   Iar "poporul" de care vorbesti a votat dupa principiul "sa ne mai dea si noua ceva, 1 kil de ulei, unul de faina...".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by