Forțele armate columbiene l-au ucis pe comandantul marxist insurgent Walter Patricio Arizala într-o operațiune menită să pună capăt atacurilor sale asupra civililor după ce acesta a răpit și a împușcat trei angajați ai mass-media din Ecuador la începutul acestui an, a declarat președintele Ivan Duque vineri, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Arizala, cunoscută sub numele de război alias Guacho, a fost ucis într-o operațiune polițienească și militară în apropierea graniței cu Ecuadorul, a declarat Duque într-o intervențietelevizată.

Arizala a fost membru al unității Oliver Sinisterra - o fracțiune a foștilor rebeli ai forțelor armate revoluționare din Columbia (FARC), care a refuzat să adere la un acord de pace din 2016. Guvernul a desfășurat maimult de 3.000 de membri ai forțelor armate pentru a-l căuta pe Arizala "viu sau mort".

"Mesajul este clar, nu vom face un pas înapoi în apărarea legalității, a vieții, a onoarei și a proprietății columbienilor", a spus Duque. "Multe comunități columbiene vor dormi bine pentru că unul dintre cei mai groaznici criminali pe care țara i-a cunoscut este mort".

Arizala, 29 de ani, a fost acuzat de trafic de droguri, extorcare și omucidere.

El a ucis doi jurnaliști ecuadorieni și pe șoferul lor, după ce i-a luat ostatici pe 26 martie, în timp ce aceștia realizau un reportaj pentru ziarul El Comercio din Quito, la granița dintre Ecuador și Columbia.

"Am spus poporului ecuadorian că uciderea celor trei nu varămânenepedepsită", a spus Duque.

O fotografie trimisăla scurt timp după răpirea celor trei, îi arăta înlănțuiti și legați de gât. Arizala i-a împușcat mai târziu în cap.

Echipa de presă scria despre violențele din regiunea Esmeraldas a graniței, când a fost răpită de banda lui Arizala.

Columbia și Ecuador au oferit ambele câte 100.000 de dolari pentru informațiicare au dusla capturarea lui Arizala.