Statele Unite vor oferi Ucrainei o finanțare suplimentară de 10 milioane de dolari pentru a-și consolida marina, după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene pe mare luna trecută, într-o "escaladare periculoasă", a declarat vineri Departamentul de Stat citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Măsura are loc după ce Lituania și Regatul Unit și-au sporit asistența în domeniul securității în Ucraina, în urma atacului din 25 noiembrie din apropierea strâmtorii Kerci.

"Statele Unite invită Rusia să returneze imediat Ucrainei navele confiscate și echipajele reținute, să păstreze strâmtoarea Kerci și Marea Azov deschisă navelor care tranzitează spre și dinspre porturile ucrainene și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei" a adăugat Departamentul de Stat.

Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene și apoi le-a capturat șireținut echipajele în apropierea Crimeii - pe care Rusia a anexat-o în martie 2014. Strâmtoarea Kerci este singura trecere cătreMarea Azov și controlează accesul la două porturi ucrainene importante.

Incidentul l-a determinat pe președintele american Donald Trump să apeleze la o întâlnire cu Vladimir Putin, în Rusia, pentru a semnala dezaprobarea Washingtonului față de comportamentul rusesc în conflictul naval cu Ucraina.