Vântul puternic din sudul Statelor Unite a dezlănțuit marea vineri în vestul Cubei, provocând inundații în mai multe cartiere din Havana, fără pierderi de vieți omenești, relatează AFP.

HavanaFoto: USER UPLOADED

Malecon, un bulevard mare de-a lungul mării, a fost închis traficului, întrucât nivelul mării a crescut drastic, provocând inundații pe multe străzi ale capitalei.

Fenomenul este neobișnuit în decembrie, iar sezonul de uragane (iulie-noiembrie) s-a încheiat deja.

"Nu este normal în decembrie (...) Dar în acest cartier suntem aproape întotdeauna pregătiți pentru ceea ce ne poate rezervămarea", a spus Daniel Pérez, rezident al cartierului Vedado, în apropiere de centrul orașului Havana.

În zona Piața Revoluției, 22 de locuitori au trebuit să fie evacuați, a declarat Jair Morales, președintele Consiliului Apărării Municipale. Electricitatea și apa potabilă au fost tăiate în unele zone.

Intervievat de ziarul oficial Granma, Miriam Llanes, director al Centrului de prognoze al Institutului de Meteorologie, a declaratcă fenomenele meteorologice care au traversat sudul Statelor Unite ale Americii joi, au ajunsînCuba vineri în zori, provocând vânt cu viteze între 75 și 111 kilometri pe oră.

„Suntem obișnuiți, dar, de asemenea, îngrijorati pentru că de fiecare dată când intrăapa (în oraș), necesită multă muncă. Ea intră în caseprin conducte sanitare. Curentul electric este tăiat și alimentele se pierd", a deplâns situațiaMagdalena Pulgar, locuitor al Havanei.

Insula a fost lovită în 2017 de uraganul Irma, care a cauzat pierderi de 13,2 miliarde de dolari.