Mii de maghiari au mers la palatul prezidențial vineri seară pentru a protesta împotriva reformelor din Codul Muncii, în timp ce un miting condus de falsul partidul politic MKKP a fuzionat cu o altă demonstrație organizată de grupurile de opoziție, relateaza Reuters.

proteste BudapestaFoto: Captura video

Trecerea a două legi săptămâna trecută, susținută de partidul Fidesz al primului-ministru Viktor Orban, a înfuriat o varietate de grupuri.

Una, numită de critici "legea sclavilor", permite angajatorilor să solicite personalului să lucreze până la 400 de ore pe an de ore suplimentare. Alta ar crea noi instanțe, despre care criticii spun că ar puteafi manipulate politic.

Demonstrația MKKP a început în afara Parlamentului, unde protestatarii afișau o pancartă pe care scria: "Șeful fericit, duminică sumbră".

"Partidul câinelui cu două cozi" (MKKP), lansat cu peste un deceniu în urmă ca o glumă, a devenit o forță semi-serioasa, folosind umor ironic pentru a aborda probleme reale.

"Am vrut să vin deoarece consider că Partidul câinelui cu două cozi este cel mai serios dintre toate dingama curentă, ceea ce este destul de trist", a declarat studentul Almos Edes, în vârstă de 26 de ani, întimp ce ținea o pancartă pe care scrie "Promitem totul" sub logo-ul Fidesz.

Edes este sceptic la orice schimbare declanșată de mitinguri, dar a spus că s-a alăturat pentru a-și face auzită vocea.

Mitingul de miercuri a țintit, de asemenea, nemulțumiri legate inclusiv de reglementările care au dusla plecarea dinBudapesta a Universității Central Europene, fondată de miliardarul născutîn Ungaria, George Soros.

"Putem lucraînsfârșit opt zile pe săptămâna, nu mai avem nevoie de tribunale independente. Problema persoanelor fărăadăpost a fost rezolvată. Școlilestrăine iritante vor dispărea. ȘiSoros, Soros, Soros, Soros" scrie într-o invitațielamanifestațiipostată pe Facebook.

Orban a declarat că protestele au fost parțial încurajate de activiștii plătiți de Soros, o acuzație pe care Fundația pentru o Societate Deschisă a respins-o.

Demonstranții, cărorali s-au alăturat ulterior participanțiila un alt miting convocat de grupurile din opoziție, au mers apoi la palatul prezidențial din Castelul Buda, blocând pentru scurt timp un pod care traversează fluviul Dunărea.